Andrejka se hladí ráda. Kniha pro 4leté o intimních partiích budí rozpaky

pátek 4. října 2019 ·

Má malým dětem přiblížit základy sexuální výchovy, zatím ji ale čtenáři i odborníci přijímají zdrženlivě. Řeč je o nové knížce „Co to tam mám?“, kde jsou popisovány pohlavní orgány dětí i rodičů. Podle nakladatelství bourají zábrany a tabu ve společnosti. Sexuolog Jaroslav Zvěřina dětskou knihu naopak nepovažuje za vhodnou. Informuje iDNES.



Zhruba třicetistránková publikace popisuje, jak si děti pojmenovávají pohlavní orgány nebo se osahávají... Podle nakladatelství knížka bourá zábrany a tabu ve společnosti. Vypracovaná je s odbornými radami pediatra, ale to jen ve francouzském vydání. S Českou pediatrickou společností podle předsedy Jiřího Zemana nikdo nejednal. Například předseda Sexuologické společnosti Jaroslav Zvěřina, jehož redakce nakladatelství oslovila se žádostí o odbornou konzultaci (kniha nakonec vyšla bez ní), považuje finální zpracování za nešťastné. 

„Problematická je v některých pasážích. Pokud by se to dávalo rodičům k dovysvětlování, tak nic proti tomu. Ale v podobě, v jaké to je dětem prezentované, to jest od čtyř let výš, to tedy nevím,“ říká Zvěřina, kterému se nelíbí například část, kde jsou popisované genitálie rodičů.

Podle nakladatelství je zbytečné zavírat oči nad dotazy, které děti během vývoje logicky vznášejí. Lidé by se neměli stydět o tématu mluvit, protože děti choulostivé otázky stejně jednou položí. „Naší knihou pomáháme mámě a tátovi odpovědět. Dělat, že jsou takové dotazy tabu, ošklivé, nebo že se na takové věci dokonce nesmí ptát, není pro další normální vývoj dítěte dobré a může to na dětech zanechat následky. Kdo chce, ať si knihu koupí, a kdo s ní nesouhlasí, je to snadné, ať si ji prostě nekupuje,“ dodala spolumajitelka nakladatelství Mirka Svojtková.

(Autorem knihy ve francouzském originále je Camille Laurans s ilustracemi Jesse Pauwelse. Do češtiny ji přeložila Zuzana Klimšová a vydalo ji nakladatelství Svojtka & Co.) 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
4. října 2019 v 9:27  

Odsoudit? Rozhodně NE!! Bylo by stále víc a víc zneužívaných dětí!! I tak je jich moc, protože vychováváme děti puritánsky(povětšinou).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.