Za mříže už od 14 let. Část poslanců chce nižší hranici trestní odpovědnosti

pátek 6. září 2019 ·

S tím, jak přibývá násilí páchaného dětmi, přibývá i poslanců, kteří by je chtěli trestat. Zatímco v minulých letech se objevovaly jen jednotlivé hlasy, většinou po nějakém otřesném činu, nyní jich jsou již desítky. Vyplývá to z průzkumu MF DNES, která obeslala všechny poslance s dotazem, zda by zvedli ruku pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti, případně, za jakých podmínek.


Svůj jednoznačný názor sdělilo 103 poslanců, šedesát z nich chce hranici posunout. Nejčastěji o rok, jako je to v okolních státech. „Jsem pro snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let,“ odpověděl premiér Andrej Babiš. „V Německu, Rakousku a na Slovensku mají hranici trestní odpovědnosti shodně 14 let. Měli bychom ji mít stejnou jako okolní státy. Nejnižší v EU ji mají v Anglii deset a ve Skotsku dokonce osm let,“ dodal. Většina jeho spolustraníků odpověděla podobně. K poslancům ANO, z nichž většina se vyjádřila pro snížení, se přidávají hlasy z SPD.

Odborníci jsou v odhadování přínosu snížení věkové hranice skeptičtí. „Nemyslím si, že dnešní děti jsou jiné,“ říká dětská psycholožka Jitka Jeklová. „V 80. letech jsme neměli Facebook, přes který se dnes děti svolávají k bitce, ani mobil, na který si rvačky nahrávají. Ale rvačky i šikana byly také,“ dodává.

Ve své poradně se setkává s agresivními dětmi. I čtrnáctiletými. „Je znát, že jsou to ještě děti. Stačí na ně zatlačit a ony se mnohdy sesypou,“ říká. „Je tudíž otázka, jestli je chceme zavírat do vězení. Snížení věkové hranice musí předcházet důsledná diskuse odborníků včetně údajů z jiných zemí, zda takový krok přinesl snížení dětské kriminality,“ doplnila.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.