Stávková pohotovost kvůli platům není na místě. Deziluzi učitelů ale chápu, říká ministr školství Plaga

pátek 27. září 2019 ·

„Úterní jednání s odbory mě nemile překvapilo. Doufal jsem, že se budeme bavit o nějakých variantách, ale pozice odborů byla celou dobu neměnná - aby deset procent, tedy celá částka, o kterou se budou platy navyšovat, šla do tarifu. Nesouhlasil jsem hlavně kvůli tomu, že učitelé dostávají ve srovnání s jinými vysokoškolskými pracovníky ve veřejné správě výrazně méně odměn... Přesto věřím, že kompromis v nejbližších dnech najdeme. Znovu se máme setkat začátkem příštího týdne,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro Hospodářské noviny.



Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

S jakým stanoviskem za odboráři půjdete? 

Pořád s tím stejným. Podle mě je potřeba zajistit, aby ředitelé škol měli možnost ocenit kvalitní pedagogy. Tedy aby určité procento z navyšovaných peněz šlo do nadtarifní složky platu. Chápu, že po letech slibů a nepřidávání do školství učitelé nevěří, že k nim peníze doputují. Ale já jsem přesvědčen, že díky změně financování regionálního školství, již na to takto nepůjde nahlížet.

Změnil jste po jednání s odbory názor na to, kolik by mělo jít do té pohyblivé, tedy nadtarifní složky mzdy? 

Já po odborech chci, aby vytvořily prostor pro kompromis. Jsem připraven bavit se o rozumné kombinaci tarifního a nadtarifního navýšení. Pokud budou trvat na desetiprocentním navýšení tarifů, prostor pro jednání nevznikne.

Platy se navyšují také z toho důvodu, aby přilákaly do školství víc zájemců. Máte dojem, že se to daří? Učitelé sice dostávají přidáno, ale jsou ve stávkové pohotovosti... 

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory. Fakta jsou taková, že posledních dvacet let sektor nedostával přidáno, a hřešil na to, že to učitelé skousnou a neodejdou ze systému. V posledních letech peníze rostou a já garantuji, že do škol dojdou... Chápu deziluzi učitelů, kterým patnáct let někdo říká, že se jim navýší platy, přičemž nadtarify někde zmizí... V tuto chvíli, kdy je poprvé v dějinách podepsán závazek vlády na navyšování peněz učitelům nejenom na následující rok, ale i na další rok 2021, a je zjevné, že během čtyř let dojde k padesátiprocentnímu navýšení objemu prostředků, není stávková pohotovost na místě. Podle mě to je spíš destruktivní.


 Celý text naleznete zde

10 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
27. září 2019 v 9:57  

A co na místě je?!

Unknown řekl(a)...
27. září 2019 v 13:32  

Podle pana ministra je na místě Maul halten und weiter dienen.

E.Kocourek řekl(a)...
27. září 2019 v 17:25  

je zjevné, že během čtyř let dojde k padesátiprocentnímu navýšení objemu prostředků

Kdo lže, ten krade. ////

Jana Maříková řekl(a)...
27. září 2019 v 17:33  

Tady jsem to shrnula - https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-jany-kunstekove-tragicka-komedie-ceskeho-skolstvi?fbclid=IwAR0ktesh-0oVOjIpof7-Z5yJj172EaEWalkn5pbgrKiB7vMqbW3p6ED-hys

Unknown řekl(a)...
27. září 2019 v 18:42  

Výuka procent je slabé místo našeho školství.

Lexxa řekl(a)...
28. září 2019 v 20:39  

Zásadně dát navýšení do tarifů. Jsme malá paragrafová škola a z minulých 5 % do nadtarifů jsme nikdo neviděli ani halíř. Myslím, že takových škol je víc a páně ministra licitování jen svědčí o tom, že nemá páru, jak to na takových malých školách funguje.

EM řekl(a)...
28. září 2019 v 21:09  

My jsme velká SŠ (po druhém slučování) a jsme na tom podobně jako Lexxa na škole malé. Ve velikosti školy to asi nebude...

krtek řekl(a)...
29. září 2019 v 16:37  

Loni ohledně možných odchodů dokázalo MŠMT uspořádat rychlé šetření. TO je takový problém zjistit, na které školy doputovalo oběch 5 %? Podle mého si je kraje šetří na nástup nového systému financování.

BP řekl(a)...
29. září 2019 v 17:29  

Krtku, podle mě se z těch peněz platí enormní nárůst asistentů pedagoga ve všech školách, protože se podívejte, kolik se jich rázem vyrojilo. A ty peníze na to MŠMT určitě neposlalo.

krtek řekl(a)...
30. září 2019 v 9:30  

Toť možné, k nám na střední školy tato vymoženost ještě nedorazila.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.