Vyjednávání o mzdách učitelů se zasekla. Odbory nechtějí ustoupit

pátek 27. září 2019 ·

Stávková pohotovost učitelů zřejmě jen tak neskončí. Situaci pravděpodobně nezklidní ani další jednání mezi zástupci školských odborů a ministrem školství Robertem Plagou (ANO), které ministr plánuje na začátek příštího týdne. Vyjednávání se zaseklo na požadavcích odborů, které chtějí, aby učitelé dostali plošně přidáno deset procent, tedy průměrně 3600 korun za měsíc. „Náš návrh zaručuje, že ke kolegům peníze doputují a nemusí čekat, jestli jim budou vyplaceny odměny,“ dostat se na růst celkem o patnáct procent,“ říká předseda školských odborů František Dobšík v reportáži Hospodářských novin.



František Dobšík (repro ČT)
Odbory ustupovat nechtějí. Počkají prý na to, až se ze Spojených států vrátí premiér Andrej Babiš (ANO), a se svými požadavky půjdou rovnou za ním.

„Pedagogická veřejnost očekává navýšení o patnáct procent. Vláda se rozhodla přidat deset procent. Proto požadujeme, aby šlo učitelům plošně deset procent,“ říká Dobšík.

„Už teď chybí šest tisíc učitelů a má se to zhoršovat. Vážíme si toho, že vláda přidává, ale není to tolik, aby došlo ke zatraktivnění profese,“ říká Dobšík. Zdá se, že někteří učitelé by se případné stávce nebránili. Například spolek Pedagogická komora uspořádal mezi učiteli anketu, ve které se stávkovou pohotovostí souhlasilo 92,6 procenta respondentů.

Celý text naleznete v Hospodářských novinách

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
27. září 2019 v 9:11  

A proč by měly skončit? Zúčastnění berou plat, voda plyne, my se bez problému věnujeme za pár grošů dětem...nadšenci bez vzdělání proudí do škol a jejich ego bobtná...vše je v pohodě.

E.Kocourek řekl(a)...
27. září 2019 v 19:03  

Odbory nechtějí ustoupit ... na rozdíl od ministra, který ustoupit chce? ////

Mám pro ministra návrh. Ať zařídí přidávání výhradně do tarifů, a až budou tarify na slibované výši, pak ať přidávání přesměruje do mimo-tarifů. ////

Ivo řekl(a)...
28. září 2019 v 8:16  

...kde je těch slibovaných 15 % navíc???!

BP řekl(a)...
28. září 2019 v 17:34  

Cha-cha.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.