Radek Sárközi: Deset procent pedagogů uvádí, že mají stejný plat jako loni. Části učitelů se dokonce plat snížil

úterý 3. září 2019 ·

„Média jsou už rok plná zpráv o prudkém zvyšování platů učitelů. Obtýden zazní informace, že budou brát 45 000 korun a více, že se jejich platy zvýšily o 31 procent za posledních 5 let, že v roce 2021 budou mít 150 procent roku 2017, že už nyní dostávají 39 000 a podobně. Většina učitelů ale hledá tyto částky na svých výplatních páskách marně…,“ píše Radek Sárközi na svém blogu.


Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
Sárközi mimo jiné píše:

Proč? Protože se jedná o průměr a na ten nikdy nedosáhne ani polovina zaměstnanců. Do tohoto průměru se počítají i platy ředitelů škol, které ho zvyšují o několik tisícovek. Jedná se samozřejmě o hrubé platy před zdaněním a odvody, počítají se do nich tedy i všechny odměny za práci navíc nebo částky, které přisypávají osvícení zřizovatelé školám ze svých rozpočtů. Například Praha rozdělí svým školám miliardu korun navíc, čímž se zvedne celorepublikový průměr, ale učitelé v Ostravě nebo Mostě ve výplatě toto navýšení nijak nepocítí.

Je třeba srovnávat srovnatelné. Pokud ministerstvo školství uvádí, že platy učitelů vzrostly od roku 2013 o 31 procent, mělo by k tomu hned dodat, že průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 procent. Učitelé si tak za posledních pět let polepšili o pouhé 4 procentní body oproti ostatním zaměstnancům. A z toho tři čtvrtiny připadají až na rok 2018. Před tím dlouhá léta platy učitelů jen kopírovaly mzdy ostatních. Správně by se mělo hovořit o valorizaci učitelských platu, nikoliv o jejich masivním zvyšování.

Celý loňský rok se psalo v médiích, že učitelé dostanou přidáno 15 procent. Nedávno ministerstvo školství vydalo statistiky, že to ve skutečnosti bylo necelých 11 procent. Obdobná situace nejspíš nastane i letos. Z květnové ankety Pedagogické komory mezi učiteli vyplynulo, že slibované zvýšení o 15 procent doputovalo pouze ke dvěma procentům respondentů. Deset procent pedagogů uvádí, že mají stejný plat jako loni. Části učitelů se dokonce plat oproti loňsku snížil.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
4. září 2019 v 1:05  

Průměrný plat v Česku překročil už 34 tisíc korun. Kteří učitelé na takový tarifní plat dosáhnou? Do 27 let praxe činí tarif pouze 33 640,- Kč. Takže až učitelé po odpracovaných 27 letech překročí průměrný celostátní plat s tarifem 36 460,- Kč, tzn. nejdříve v padesáti letech.
To je moc smutné a nebude to nikdy lepší. Na takovou perspektivu žádný mladý člověk nepřistoupí. V Praze zůstávají učitelé hluboko pod průměrem, neboť tam činí již částku 42 297,- Kč.
No a průměrný plat ve Škodě Auto dosáhne letos 53 775,- Kč

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.