První stupeň škol: Jen šest ze sta kantorů jsou muži

sobota 21. září 2019 ·

Podle dostupných údajů ministerstva školství tvoří muži v rámci pedagogického sboru pouze pětinu. Prvňáky až páťáky pak vyučuje jen necelých šest procent mužů. V Česku je podíl kantorek na prvním stupni pátý největší v Evropě, vyplývá to z analýzy projektu Evropa v datech. V mateřských školách působí dokonce jen 0,5 procenta pedagogů mužů. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



Podíl mužů stoupá se stupněm školy. „Muži ve větší míře než ženy vyučují právě odborné a praktické předměty a to platí zvláště na úrovni středního učňovského školství,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Na středních školách jich vyučuje téměř 40 procent. Na vysokých školách se poměr dokonce zcela převrátí. „V České republice ženy představují 38 procent vysokoškolských pedagogů. Mezi svými sousedy tak má Česko největší zastoupení mužů na univerzitách,“ sdělil Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech. Podíl mužů stoupá i se zvyšujícími se funkcemi ve škole. Například každou třetí základní a každou druhou střední školu vede ředitel.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

vstek řekl(a)...
25. září 2019 v 6:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.