Přibývá škol, kde se začíná od devíti. Tradice však zatím vítězí

čtvrtek 26. září 2019 ·

„Nemůžu pochopit, proč je škola od osmi, když všichni jezdí do práce na devátou. Kdyby se to posunulo alespoň na 8.30,“ svěřila se matka školáka. Podobných názorů zaznívá dnes mnoho. Škol, které rodičům vyhoví, je proto čím dál více. Umožňuje jim to vyhláška. O tom, kdy vyučování v dané škole začne, rozhoduje ředitel. „Nesmí však začínat dříve než v 7 hodin, musí být ukončeno nejpozději do 17 hodin,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.



Na devátou chodí kupříkladu žáci prvního stupně ZŠ Londýnská v Praze 2 . „Jsme v centru Prahy a firmy začínají většinou také v devět,“ vysvětlil ředitel školy Martin Ševčík. Děti mohou do družiny přicházet od 6.45, služba ale není příliš využívána. Výuka je zde posunutá už přes 20 let a podle ředitele na ni od rodičů neslýchá výtky, naopak většina z nich je vděčná.

U druhého stupně podobný krok nechystá proto, že by pak žáci měli odpolední vyučování čtyřikrát místo jednou týdně. „Zablokovali bychom jim mimoškolní aktivity, což by nebylo dobře,“ doplnil Ševčík.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
26. září 2019 v 13:16  

Zrušila bych výuku zcela. Aby se nikomu neubližovalo:-)

Petr Portwyn řekl(a)...
26. září 2019 v 15:05  

Nemůžu pochopit, proč je škola od osmi, když všichni jezdí do práce na devátou.

Na devátou? Nééé!
Všichni začínají o půl jedenácté a končí ve dvanáct. To jen ve školách se kdovíproč učí tolik hodin. Vlastně neučí, když učitelé jsou o půl jedné doma... Jo! Učí se tam moc dlouho, a stejně jsou doma o půl jedné, darebáci!

Paní by se někdy mohla podívat, kolik je aut na ulicích v 6:45 ráno. Asi by se divila... ale patrně by došla k závěru, že lidé vozí pejsky vyvenčit.

poste.restante řekl(a)...
28. září 2019 v 19:18  

Nemůžu pochopit, proč je škola od osmi, když všichni jezdí do práce na devátou.

Nechte mne hádat. Že ona bydlí v Praze?

Tak jo. Uhád:

...svěřila se Deníku Lenka z Libně.
Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/pribyva-skol-kde-se-zacina-od-deviti-tradice-vsak-zatim-vitezi-20190926.html


Pročpak je text původního článku zde na ČŠ asi pozměněn ...?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.