Petr Honzejk: Zastavte zeměkouli, chceme vystoupit. Česko je baštou klimatických exotů

středa 25. září 2019 ·

„Dění kolem klimatického summitu OSN potvrdilo, že Česko je raritní zemí. Existuje zde unikátně početná, aktivní a vlivná skupina popíračů a bagatelizátorů problému. Lidé, kteří na základě vědeckých poznatků rizika klimatických změn akcentují, jsou rutinně označováni za fanatiky. A česká vláda se staví k problému se silnou dávkou alibismu. Jsme opět v něčem evropsky unikátní. Proč? A může nám to přinést něco dobrého?,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách. 



Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše: 

Nejdříve pár čísel. Podle nedávného rozsáhlého srovnání jsou Češi nejskeptičtějším národem v Evropské unii. O existenci změny klimatu je u nás pevně přesvědčeno jen 39,8 procenta lidí, což má v Evropě obdobu jen v Rusku (39,1 procenta). Například v Nizozemsku je těch, kdo nemají nejmenší pochybnost o tom, co vyplývá z vědeckých poznatků, 67 procent občanů, na Islandu 77 procent...

Co se na tom podílí? Když vyloučíme možnost, že Češi mají na rozdíl od občanů jiných zemí přístup k prameni skutečného poznání, je sportovní terminologií řečeno rozdílovým hráčem Václav Klaus. Český exprezident věnoval zpochybňování klimatické změny značnou část života…

Ať už si o klimatických změnách myslí kdokoli cokoli, bylo by racionálnější uvažovat, jak na trendu vydělat, než se k němu stavět bokem nebo se mu úporně bránit. Zatím to bohužel v zemi zatížené mentálním dědictvím Václava Klause vypadá jako ve starém vtipu: „Zastavte zeměkouli, Česko chce vystoupit.“


Celý text naleznete zde

21 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
25. září 2019 v 16:32  

Nejenom těch klimatických...ale to tady prostě už tak máme - historicky.
PP nebuďte vulgární. Najděte si nějaký jiné slovo prosím.

E.Kocourek řekl(a)...
25. září 2019 v 17:18  

Problém je už rozhodnout, které ("vědecké", haha) údaje jsou pravdivé a které zfalšované fanatickými klima-alarmisty. Pak by byl problém rozhodnout, které z pravdivých údajů jsou relevantní. Ale pan Honzejk je jinačí kabrňák - on už rovnou řeší, co z těch údajů vyplývá. ////

Odhaduji, že zde by bylo na místě citovat cimrmanovského inspektora Trachtu ... ////

Petr Portwyn řekl(a)...
25. září 2019 v 17:29  

Kdyby autoři podobných článků takhle kopali do jiného národa, dávno by stáli před soudem.

Michal Komárek řekl(a)...
25. září 2019 v 17:34  

Možná v Severní Koreji, pane Portwyne. To by Vám vyhovovalo?

E.Kocourek řekl(a)...
25. září 2019 v 17:43  

Věru jsem nečekal, že uvidím zdejšího pana Komárka vychvalovat poměry v Severní Koreji! ////

Petr Portwyn řekl(a)...
25. září 2019 v 17:58  

Ne, pane Komárku, u nás. Zkuste uveřejňovat roky a roky články zaměřené třeba proti Portugalcům... copak asi napíšou kolegové novináři?

Tajný Učitel řekl(a)...
25. září 2019 v 18:39  

No je to voláke čudné. Většina evropských národů tomu, zdá se, věří, akorát ti Češi a Rusové ne a ne.
Třeba jsou tak nějak prozíravější. Třeba když všichni tvrdili, že země je placatá, Češi dobře věděli, že není. Nebo když většina lidí na světě věří v nějakého boha, tak Češi né. Chtělo by to nějaké výsadní postavení v OSN, třeba "stolici vyvolených"nebo stolici "když většina ano, tak my ne". Proti proudu a proti větru je potřeba čůrat.

Michal Komárek řekl(a)...
25. září 2019 v 18:45  

Tak si to shrňme, pane Portwyne. Opravdu myslíte, že kdyby někdo dlouhodobě psal například o Portugalcích, že jsou klimaskeptici, a možná i hruběji, že jsou "klimatičtí exoti", a ilustroval to daty z průzkumů, že by skončil před soudem? V Česku? V Evropě? Nebo spíš v té Severní Koreji?

Petr Portwyn řekl(a)...
25. září 2019 v 19:47  

Pane Komárku, domnívám se, že kdyby to bylo opakovaně, tak by se přinejmenším objevily v médiích výzvy, aby by před soud postaven.
On to totiž není jeden článek. Ona je to kampaň, trvající od devadesátých let. Češi jsou prostě ve všem nejhorší, republika je "zasmrádlá"... Peklo na Zemi. Zkuste si psát o zaprděných Portugaláčcích. Otisknou Vám to?
Národnostní nenávist je hnusná, pane Komárku. I nenávist k Čechům je hnusná, byť to někteří považují za správný postoj.

Severní Koreu do toho netahejte, já tam nebyl.

Michal Komárek řekl(a)...
25. září 2019 v 19:58  

No, ano, Vy jste už také veřejně vyzval k tomu, aby pan Honzejk byl postaven před soud. Odpovídá to Vašemu vztahu k novinářům, který jste tady opakovaně prezentoval...

Proč nenávist? Petr Honzejk prostě prezentuje názor na to, jak se Češi staví k tématu klimatická změna. Opírá to o nějaká data, zkušenost... Možná má ale Čechy a Česko v mnoha jiných ohledech a souvislostech upřímně rád.

A ohledně té kampaně, myslím, že slyšíte trávu růst, pane Portwyne....

Milan Keršláger řekl(a)...
25. září 2019 v 21:03  

Tak v ČR je to populismus. Ale problém je ve falšování dat klimatickými alarmisty a v tom, že všechna dosavadní "opatření" jen ještě více drancují zdroje a přírodu naší Země. Například emise CO2 jsou modla a snižují se jen papírově (elektřina má emise nula, což je nesmysl), výroba baterií do elektroaut je extrémně neekologická (ale plundruje se v rozvojových zemích), velké větrné elektrárny používají tisíce tun extrémně škodlivého zhášecího plynu, zabíjejí ptáky, hmyz, produkují hluk (v do té době tichých oblastech) a dá se pokračovat.

Jinak viz třeba tady, tady nebo tady

Petr Portwyn řekl(a)...
26. září 2019 v 6:49  

Vy jste už také veřejně vyzval k tomu, aby pan Honzejk byl postaven před soud.

Lžete, pane Komárku. A víte to.
Víte moc dobře, jak jsem to myslel.
Víte, že za takový přístup k jinému národu, jaký má k Čechům vaše názorová parta, byste druhé křižovali. Tak jsem to vysvětlil, a zas tak hloupý, abyste to nepochopil, nejste.

Dál se spolu nemáme o čem bavit.
Prosím, abyste mne nadále nekontaktoval.

Můžete mne smazat, když projevím jiný názor, ostatně to děláte i jiným. Ale bavit se s Vámi nebudu.

Michal Komárek řekl(a)...
26. září 2019 v 6:58  

Pane Portwyne, to se klidně vztekejte, ale nejprve byste si měl po sobě přečíst, co jste napsal.

A dobře víte, že příspěvky nemažu kvůli tomu, že vyjadřují "jiný názor".

Petr Portwyn řekl(a)...
26. září 2019 v 8:16  

Pan Keršláger
Ano. Pokud se lidem dostávají zprávy, které jsou očividně nakloněné na jednu stranu, tak ti lidé přestanou zprávám důvěřovat a "překmitnou" na stranu druhou. Přičemž oba extrémy jsou špatné...
Opět se polarizují dva tábory, "klimataliban" a "klimabijci". Objektivní pravda je, že klima se mění a že je potřeba a to nějak reagovat, ale racionální diskuze "jak?" zaniká v palbě propagandy z obou stran.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. září 2019 v 8:27  

Portwyn, aha, tak když se opakovaně Čechům dostávají zprávy, že ledovce velmi tají a není to dobře, tak oni "překmitnou" na druhou stranu a přestanou důvěřovat. Proto že jsou prozíraví, zřejmě? Prozíravější než jiní? Když všichni po Fukušimě milovali jádro stále méně, Češi jej naopak milovali více. Co když se ta takzvaná "kampaň" nemýlí?

laimes řekl(a)...
26. září 2019 v 8:36  

milí zlatí,tuhle planetu jsme si sami dokurvili v letech 49-53 kdy obě velmoci každý druhý týten provedly nějaký cvičný jaderný výbuch tak jak ta planeta má asi vypadat,
no a s rozvojem kapitalismu globalismu spotřeby to mervíme dál,místo dvou jogurtů máme dvacet a sní se jich stejně,vyrobená auta stojí po tisící po lesích a polních letištích,chleba se do obchodu ve zlíně a frýdku vozí z plzně, v krabici s práškem na praní je 1/4 vzduchu,
takže co? totalitní plánovací komunismus se třena gogurtama a pro brambory si přijď se síťovkou ?
nahradit aeto elektromobilem musela taky chytrá hlava a tu elektriku uděláme z uhlí...

PP řekl(a)...
26. září 2019 v 10:30  

A přesto jsme neovlivnili globální klima planety ani o promile procenta.

Až bude existovat důkaz, nebude problém se skutečnosti přizpůsobit.
Ale protože je vliv nulový, je to jen volání po totalitě. A nijak se neliší od "vezmeme bohatým a dáme chudým". Dokonce je nebezpečnější, protože místo umělého altruismu je podepírán klimatickým strachem.

Petr Portwyn řekl(a)...
26. září 2019 v 10:50  

Pane Tajný, třeba ty ledovce opravdu tají.
Jenže když někdo tvrdí, že "Temelín je elektrárna černobylského typu", tak je to blbost dost očividná. Nemluvě o tom, že loni,. když nesvítilo sluníčko a nefoukalo, tak Němci startovali staré uhelky, které by si v dnešní ČR ani neškrtly.
Blbý je, že jak se to na jednu stranu "upravuje", tak ti lidé nevěří ani pravdivým zprávám. To je špatně, ale nějak to vzniklo.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. září 2019 v 14:53  

Pane Portwyne, třeba se shodneme alespoň na tom, že lidské aktivity stabilnímu klimatu nepomáhají. Mimoto, zatím ještě nikdo jinak nevysvětlil ten strmý nárůst co2 v atmosféře a tu strmou křivku stoupající teploty, o které vědci říkají, že je bezprecedentní od dob, kdy lze vysledovat globální výkyvy teploty. Tato měření mohou mít různé příčiny. Zdá se však, že korelace mezi bujením průmyslu a klimatickými změnami je nezpochybnitelná, resp, zatím se nenašla žádná jiná věrohodná a ověřená vysvětlení. Co s tím lidé provedou, zda to jako obvykle, celé zmrší, to už je jiná. I kdyby se klima neměnilo, je možná jasné, že konzumní společnost nemůže donekonečna zvyšovat konzumaci a růst, neboť zdroje nejsou nevyčerpatelné a samočistící schopnost planety má také své meze.

Petr Portwyn řekl(a)...
26. září 2019 v 15:37  

Pane Tajný, o tom, že na přírodu máme vliv, jsem přesvědčen také.
Odlesňování, změna toku řek atd. jsou nepopiratelná fakta. Nárůst CO2 by mohl být způsobem člověkem, časově to koreluje, jen není jasné, jaké to má efekty.
konzumní společnost nemůže donekonečna zvyšovat konzumaci a růst, neboť zdroje nejsou nevyčerpatelné a samočistící schopnost planety má také své meze.
No nemůže - rozhodně ne stále rychlejším tempem. Problém je, že většina nárůstu se odehrává v Asii. My máme představu skromných lidí žijících v harmonii s přírodou, ale v realitě se chovají jako čuňata. Například Jang’c dodává do oceánu s přehledem nejvíc plastů.
Nemám rád teplo, takže oteplování a sucho v ČR mi vadí velmi. Jen si myslím, že na moje obavy se Číňani a spol. srdečně vykašlou... Dokonce i kdybychom teď přestali cokoli dovážet z Číny, už bychom to nezastavili.

P. S. Kdyby mladí aktivisti kampaňovali např. za to, aby lidi nekupovali jablka dovážená přes půl světa, ještě je podpořím. Ale museli by jít příkladem.

PP řekl(a)...
26. září 2019 v 16:18  

Ta křivka je podvod a dobře to víte. Není to nic tajného.

Problém je v tom, že člověk se svým přesvědčením izoluje od mentálního násilí - tedy přemýšlení. Ze stejného důvodu nebylo ve středověku přijatelné vědomí, že země je kulatá. Ačkoli o její kulatosti se vědělo celá staletí před středověkem i Kristem. Nikomu "obyčejnému" se tehdy nechtělo přemýšlet nad tím, jak se lidé na té kouli udrží.

O několik století později to považují za normální desetileté děti. Protože to dostávají jako prokazatelný fakt.

Problém je v tom, že z hlediska klimatu nemáme JEDINÝ DŮKAZ o tom, že ovlivníme GLOBÁLNÍ KLIMA.

Vím, že si toho naschvál nevšímate a vím proč. Problém je v tom, že žít s vědomím, že země je placatá, nikomu neublíží. Ale snaha o záchranu planety se projevuje pouze suicidními choutkami. Vlastně už zbývá, abychom se navzájem bičovali do krve, aby nám bylo odpuštěno.

Jsem naprosto přesvědčen, že lidská snaha o jakoukoliv globální změnu je stejně účinná v jakékoli formě - navrhuji tedy snížit uhlíkovou stopu tím, že spolu budeme mluvit ve verších. Účinek bude naprosto stejný, jako zákaz žárovek, hovězího a dieselových motorů.

Nevím, jak se toto dá vyvrátit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.