O kolik by se měl zvýšit plat učitelů, abyste to považovali za dostatečné a učitelé byli spokojení a motivovaní?

úterý 10. září 2019 ·

„Je potřebné, aby si čtenáři uvědomili, že nyní učitel (po vysoké škole) nastupuje za 28 tisíc hrubého (21 tisíc čistého), po 32 letech praxe se dostane kousek přes 37 tisíc hrubého (tedy 28 tisíc čistého). Existují i nenárokové složky platu, ale ty jsou neustále předmětem diskusí, které „kamarády“ ředitel odměňuje. Stát má garantovat vysoký standard. Abychom se přiblížili mzdám vysokoškoláků, měl by podle mého názoru začínající učitel brát 55–60 tisíc korun hrubého, aby čistý plat činil zhruba 40 tisíc korun. Výše platu není pro učitele hlavním motivátorem, peníze nesou v naší práci uspokojení jen částečně. Jde však o důstojné odměňování práce učitele,“ říká ředitelka základní školy Martina Thumsová v anketě týdeníku Respekt.


Martina Martínková, ředitelka Masarykovy základní školy Dymokury:

Na začátek fakta. Nástupní plat učitele je 28 630 korun. Průměrná mzda v ČR je nyní kolem 34 tisíc korun. Tabulkově se na průměrnou mzdu učitel dostane po 19 letech praxe! Za dostatečné bych považovala navýšení platu v základu o deset tisíc korun a rozhodně bych nechala prostor řediteli školy odměnit učitele v nenárokových složkách platu. Ty považuji za silně motivační. Právě tady může ředitel ocenit vynikající učitele, kteří se ve škole stávají lídry sboru, pomáhají posouvat školu dál a přispívají tak k získání její prestiže.



Celou anketu naleznete v týdeníku Respekt

4 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
10. září 2019 v 8:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Eny Gma řekl(a)...
10. září 2019 v 8:25  

Jaký plat by měl mít učitel? Podle tabulek, které by měly souvztažnost s poslaneckými platy a vůbec tak i všichni zaměstnanci státu. Pokud by se změnily (určitě ne dolů :-) poslanecké platy, změna by se ve stejném poměru měla odrazit v celém státním sektoru. Pak je jisté, že platy porostou. A bylo by to "systémové"!!! Na co by se asi potom vymlouvali...

rváčkazvesela řekl(a)...
10. září 2019 v 18:20  

Kolem padesáti tisíc. Cena dělá zboží.

poste.restante řekl(a)...
11. září 2019 v 11:44  

Kolik stojí budoucnost této země?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.