Ženy mají šanci, že se u jména obejdou bez -ová, ministr to podpoří

úterý 10. září 2019 ·

Minulý týden ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček obhájil ve vládě návrh novely zákona, který ženám volbu ohledně příjmení nepovolil. Jen o pár dnů později Hamáček iDNES.cz řekl, že podpoří pozměňovací návrh ve Sněmovně, který by dal všem českým ženám právo nepřechylovat jméno. „Nechal bych to na svobodném rozhodnutí každé ženy,“ uvedl Hamáček.


Totéž navrhovala v připomínkovém řízení zmocněnkyně vlády pro lidská práva, poslankyně ANO Helena Válková, ale ministři připomínce nevyhověli.

„Dohodli jsme se s paní poslankyní Válkovou, že to podá jako pozměňovací návrh. V případě, že tam nebude řešit ještě něco jiného, tak to podpořím,“ řekl iDNES.cz v pondělí Hamáček. „Už mám ten pozměňovací návrh připravený. Chci, aby to bylo jako v ostatních evropských zemích,“ potvrdila iDNES.cz Válková.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
10. září 2019 v 18:22  

Co z toho ty děti rodu ženského (Novak, Malík atd. ) mají?

Nowak řekl(a)...
10. září 2019 v 18:47  

Děti mě nenapadly. To je zajímavá otázka. Dcera paní Novák bude taky Novák nebo Nováková? Po narození si svobodně nezvolí.
(Ale ono už je to stejně tak, že v roině, která prošla několika rozvody, je s příjmeními dětí a rodiččů pěkný zmatek.)

rváčkazvesela řekl(a)...
10. září 2019 v 18:52  

Hm a komu ten zmatek prospívá? My staří vzdělaní pardálové to ještě odhalíme ale co ty děti? Řeknou jim jdi na frontu a oni půjdou (budou mít přece v rukou tu super techniku), řeknou jim volte toho a toho a oni ho zvolí...ještě, že my už u toho nebudeme...

laimes řekl(a)...
12. září 2019 v 11:17  

https://www.youtube.com/watch?v=-EfqQktPLZw

laimes řekl(a)...
12. září 2019 v 19:27  

pepík a pepička novák šli se svou maminkou novák naproti tatínkovi novákovi,aby se vypravili na víkend za babičkou novák,všichni pak společně pojedou na svatbu tetičky karolíny novák, která si bude brát emilku boušek a po sňatku se bude jmenovat karolína novák - boušek

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.