Necháme Máchu a vypustíme Puškina. Školy se připravují na škrty v osnovách

čtvrtek 26. září 2019 ·

Ministr školství Robert Plaga (ANO) plánuje zúžit obsah učiva pro základní i střední školy. Některé si už ale poradily samy. Všechna data, jména a informace se stejně nestihnou probrat, a tak je ředitelé v jednotlivých předmětech promazali. „Když jsme redukovali obsah v češtině, tak jsme hledali, kdo je pro nás ze spisovatelů nosný pro dané období. Řekli jsme si, kdo to je a co budeme ukazovat na jeho díle nebo době, ve které žil,“ vysvětluje v reportáži na Seznam Zprávy přístup Gymnázia Na Zatlance jeho ředitelka Jitka Kmentová.



Jitka Kmentová (repro ČT)
„Když probíráte Máchu jako představitele romantismu, tak už nemusíte říkat, že byl ve Francii ten a ten a v Rusku Puškin. Můžete to zmínit, ale už nemusíte vykládat: Puškin se narodil, umřel, mezitím napsal a ještě mezitím byl ve vyhnanství. Záleží na učiteli, co chce žákům předat,“ dodává Kmentová...

„Rámcové vzdělávací programy obsahují dvojí typ požadavků. Jednak aby školy rozvíjely kompetence – například sociální, ke spolupráci, podnikavosti nebo kritickému myšlení. A potom je tam ten obsah. A ve chvíli, kdy máte splnit oba tyto požadavky, tak je to nereálné v čase, které na to školy mají,“ doplňuje Kmentová...

Ředitelé a ředitelky základních a středních škol, se kterými Seznam mluvil, se shodují, že by od ministerstva školství uvítali návod. Ten by měl říct, co musí každý žák umět a co už je nadstavba. Protože všechno učivo, které je v rámcových vzdělávacích programech uvedeno, se stejně nestihne projít, natož aby ho žáci chápali.


Celý text a video ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
26. září 2019 v 9:25  

ředitelka gymnázia?!

poste.restante řekl(a)...
26. září 2019 v 9:37  

Školy se připravují na škrty v osnovách
"Osnovy" už ve školství cca 15 - 20 let nemáme.
Řekl bych, že je to dost dlouhá doba na to, aby si toho lidé píšící o školství stačili všimnout. :-(

Ředitelé a ředitelky základních a středních škol, se kterými Seznam mluvil, se shodují, že by od ministerstva školství uvítali návod. Ten by měl říct, co musí každý žák umět a co už je nadstavba.

Stát (MŠMT) má stanovit, které učivo je nezbytný základ. Nejlépe taxativně vymezit témata či konkrétní učivo: - vyjmenovaná slova, malá násobilka, -ný, -natý, Pascalův zákon.

Objem tohoto učiva má být napočítán a stanoven na probrání a procvičení učiva v rozsahu max. 70 - 75 % časové (hodinové) dotace daného předmětu v daném ročníku.
Jak naloží se zbytkem času má být věcí školy a učitele.

Jinými slovy, je potřeba vrátit do škol ty zrušené osnovy. Ne v tom smyslu, že se má učit v listopadu VŘSR, ale ve smyslu stanoveného učiva základních škol.

Jestli to pak nazveme "Revidované RVP", či nějak jinak vznešeněji, to už je celkem jedno.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. září 2019 v 9:48  

Jen aby se na škrty v osnovách připravily i střední a vysoké školy. To zas bude jekot.

poste.restante řekl(a)...
26. září 2019 v 10:25  

To zas bude jekot.
Ani ne. Začátkem století to fungovalo a docela dobře.
Prváci na střední možná byli méně "kompetentní", zato ale učivo základní školy vesměs UMĚLI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.