Finské školství není tak dokonalé, říká středoškolačka Terhi Nurminen

sobota 28. září 2019 ·

Zeptáte-li se středoškolačky Terhi Nurminen, hrdá slova chvály na finské školství nečekejte. Říká, že finské školství má sice po celém světě skvělou reputaci, nicméně je to podle ní hlavně kvůli úspěchům v PISA testech, což podle ní zase tak moc neznamená. "O. K., naši žáci jsou schopní dobře napsat pár testů. A tradiční uvažování říká, že jelikož ty testy napsali dobře, musí mít dobrou školu. PISA ale testuje jen akademické znalosti, jenže opravdu dobré školy by měly nabízet mnohem více," vysvětluje Terhi v reportáži deníku Aktuálně.



Terhi Nurminen (linkedin.com)
V polovině září byla Terhi Nurminenová jednou z řečnic na diskusním fóru TEDxPragueED 2019, věnovaném vzdělávání, konkrétně pak otázce, co z výuky je důležité na celý život.

Co by měla podle ní dobrá škola nabízet? Zmiňuje například schopnost předat studentům fascinaci z vědění, propojit je s budoucími zaměstnavateli nebo vést je tak, aby věděli, co se životem, až odmaturují. "Jenže když se mluví o kvalitním vzdělávání, tyto položky tam chybí. Ano, akademické znalosti bývaly důležité, ale dnešní svět je už úplně jinde," dodává. 

"Měkké dovednosti pro mě ve zkratce znamenají 'být slušný člověk' a to potřebujeme v každém dni našeho života. Jenže na finských školách výuku soft skills nenacházím," konstatuje Terhi. 

Na finském školství se Terhi Nurminenové také nelíbí přílišná soutěživost a konkurence. "Stále se tu dělají nějaké žebříčky nejlepších a oslavují se ti nejúspěšnější. To podle ní není dobré pro život, kde se společnosti hodí spíše spolupráce s druhými než snaha vyniknout na úkor druhých. Navíc to podle ní zbytečně dostává děti do stresu.


Celý text naleznete zde  

1 komentářů:

Sarka řekl(a)...
1. října 2019 v 8:27  

Dobrý den, pojedu příští týden na strukturovaný kurz do Helsinek od English Matters a je v tom i pár návštěv škol, tak čtu a sleduji, co můžu:) Zatím z materiálů online- článků a videí jsem vydedukovala, že je hodně info o finském školství médii přejímáno, aniž by si ověřili pravdivost a zdroj, takže už vyvstalo pár mýtů, jako že nemají předměty...které mají.
Ta dívka je středoškolačka, ale PISA testování se týká 15letých žáků, tedy ne středoškoláků. Navíc ve Finsku je taková autonomie škol a samotných učitelů, že jedna finská škola může být dost jiná než sousední, např. v soutěžích. Ale podle toho, co jsem si 'načetla', jedou střední školy, zejména ty akademické, ještě postaru. Ten finský zázrak je otázka základnách škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.