Diplom nehraje velkou roli. Firmy v Česku rády zaměstnávají středoškoláky, ukazuje zpráva OECD

pondělí 16. září 2019 ·

Magisterské vzdělání se dobře vyjímá v životopise a zájemci o práci s titulem optimisticky chodí na pohovory. Zpráva mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zvaná Education at a Glance 2019 z minulého týdne hovoří jinak. Lidé s magisterským titulem podle ní mají jen o čtyři procenta vyšší míru zaměstnanosti než lidé se středoškolským vzděláním. Informují Hospodářské noviny.


"Čtyřprocentní rozdíl je jedním z nejnižších v rámci zemí OECD," sdělila Hospodářským novinám jedna z autorek ročenky Marie-Helene Doumetová. V součtu všech sledovaných zemí je průměrný rozdíl devítiprocentní. "Zaměstnanost lidí se středoškolským vzděláním je velmi vysoká. V Česku je o ně mnohem větší zájem než v jiných zemích," dodala expertka.

Zatímco v tuzemsku je zaměstnáno 83,5 procenta středoškoláků, v zemích OECD jich má práci průměrně 76 procent. To, jestli uchazeči přijdou na pohovor s diplomem, není dnes pro řadu zaměstnavatelů rozhodující. Například pro společnost Mall je důležitější například to, s jakými zkušenostmi uchazeč přichází, zda je schopen učit se novým věcem, zda umí uvažovat samostatně nebo jak zapadne do týmu. "Velmi ale záleží na pozici, kterou obsazujeme. Ve specializovaných oborech, jako jsou například finance nebo právo, klademe na vzdělání větší důraz," prohlásila mluvčí firmy Pavla Hobíková.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
16. září 2019 v 9:22  

pozměnil se obrazec dělník-technik-inženýr
1/kategorie dělník se mírně posunula do kategorie technik
2/střední kategorie .technik jako taková zmizela
3/ubylo míst v lategorii inženýr a část z nich byla nucena poklesnou do kategorie technik
4/ ze tří kategorii máme jednu hlavní-střední,která se dělí na dělník + a inženýr -

Jiri Janecek řekl(a)...
18. září 2019 v 6:43  

"Například pro společnost Mall je důležitější například to, s jakými zkušenostmi uchazeč přichází, zda je schopen učit se novým věcem, zda umí uvažovat samostatně nebo jak zapadne do týmu."

Co je typicka pracovni pozice v Mallu?

Az bude potreba podporit dulezitost VS vzdelani, pujde se pisarka zeptat do Akademie ved?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.