Ve škole vidíme, co to s dětmi dělá, když doma zažívají násilí, říká učitelka. A tak se rozhodla spolu se žáky uspořádat benefici…

středa 7. srpna 2019 ·

Žáci jedné základní školy v Praze 6 připravili benefici pro neziskovku, která pomáhá dětem ohroženým domácím násilím, hned v několika předmětech se zamýšleli nad tématem násilí a manipulace, a ještě zažili hřejivý pocit, že i oni dokážou někomu pomoci. „Možná si i uvědomili, že se oproti jiným dětem mají dobře, to taky není na škodu,“ říká učitelka Karolína Valerová, která celou akci vymyslela. Reportáž přináší magazín Rodiče vítáni.



Organizace Centrum LOCIKA školu zaujala svým posláním obnovit zdravé vztahy v rodině a nenutit dítě vybírat si mezi jedním a druhým rodičem. „I my se ve škole setkáváme s dětmi, které mají v rodinách problémy a ve škole pak vidíme, co to s dětmi dělá,“ říká Valerová.

„Snažíme se to propojovat v širším kontextu – výtvarka, čeština, občanská nauka… Při slohu jsme včera probírali téma manipulace, které s násilím úzce souvisí, hráli jsme si na to scénky,“ doplňuje učitelka. Osvěta nemine ani rodiče – škola chce informační videa pouštět na třídních schůzkách.

Na výtvarce dojde řeč i na to, jak se může ve škole projevovat dítě z rodiny, kde probíhá násilí. „Je zlý na ostatní, agresivní, chce získat nadvládu aspoň ve třídě, nebo je naopak pasivní, nikomu nepomůže,“ popisují dívky, co načerpaly dopoledne od odborníků. Učitelka do dění téměř nevstupuje, je vidět, že děti téma zajímá a vystačí si sami. „Báli jsme se, jak prezentaci zvládnou ti nejmladší, ale říkaly učitelky druháčků, že to děti velmi prožívaly a spolužákům to podali tak krásně, až z toho bylo smutno,“ popisuje Karolína Valerová. „Vypadá to, že si z toho všichni odnesli, co měli.“


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.