Autista nahlásil šikanu. Učitel místo pomoci nechal sepsat seznam jeho chyb

středa 7. srpna 2019 ·

Když desetiletý britský chlapec trpící lehčí formou autismu oznámil svému učiteli, že ho jeho spolužáci šikanují, očekával u pedagoga zastání. Ten ale vyzval ostatní studenty, aby vytvořili seznam důvodů, proč nemají chlapce rádi. Postižený žák poté musel své špatné vlastnosti napsat na plakát a vyvěsit ho v učebně. Informuje iDNES.


Incident se odehrál loni v listopadu na základní škole v anglickém městě Derby. Rodiče chlapce se však o celé záležitosti dozvěděli až nyní poté, co jejich syn přinesl plakát na konci školního roku domů a přečetl jim ho.

Chlapec podle listu The Guardian trpí lehčí formou autismu, má problémy se soustředěním a hyperaktivitou. Proto potřebuje zvláštní přístup. Jeho spolužáci mu na popud učitele řekli, že ho budou mít rádi za předpokladu, že je přestane otravovat a nebude křičet. Chtěli také, aby nebyl smutný, ale veselý. Učitel poté chlapce vyzval, aby tyto výtky sepsal na plakát a připevnil ho na zeď učebny, kde bude stále všem na očích.

 „Můj syn hledal u učitele pomoc. Místo toho, aby pedagog poučil ostatní děti o šikaně, obvinil oběť a řekl jí, aby nedělal to a to a to,“ uvedl chlapcův otec Damian Lightroller.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 8:57  

"Místo toho, aby pedagog poučil ostatní děti o šikaně, obvinil oběť a řekl jí, aby nedělal to a to a to."

Misto frontalniho predani faktu a autoritarskeho reseni problem, se ucitel pokusil zapojit celou tridu a pracovat s chybou…

Michal Komárek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 9:19  

Asi to má být ironie... Ale na hraně nechutnosti, pane Janečku. Protože faktem je, že učitel podpořil, ba organizoval kolektivní šikanu...

Q. E. D. řekl(a)...
7. srpna 2019 v 10:17  

To není kolektivní šikana. Pokud je dotyčný svým chováním obtěžuje, ruší výuku a tím negativně ovlivňuje klima celé třídy, není řešením říkat: „On je autista, on může.“ Chválím učitele, že měl „koule“ toto udělat.

Michal Komárek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 10:29  

Souhlasím, říkat "on je autista, on může", není řešení. A předpokládám, že víte, že řešení je složitější. Ale řešením rozhodně není ani kolektivní šikana organizovaná učitelem. Takový učitel by měl svoje "koule" ukazovat určitě někde jinde než ve škole.

Petr Portwyn řekl(a)...
7. srpna 2019 v 11:55  

Pane Komárku,
a jaké řešení byste navrhoval Vy?

To není ironie, skutečně se ptám, protože žádné řešení, které by jednu či druhou stranu nepoškozovalo, v rámci inkluzívního vzdělávání nevidím. Ale třeba na něco přijdete...
(Myslím, že v článku popsané řešení nikam nepovede, pokud je žák skutečně postižený a nejde jen o nevychovanost, "přikrytou" módní diagnózou. Ovšem skutečnou povahu chlapcovy poruchy neposoudím.)

tazatel řekl(a)...
7. srpna 2019 v 12:57  

Když čtu podobnou diskuzi, vzpomenu si na to, co říká Charlie Gordon v Růžích pro Algernon (Daniel Keyes)

"Jak je to divné, že normální, citově vyrovnaní lidé, kteří by ani pohledem neublížili člověku, jenž se narodil bez nohou či rukou, najednou bez nejmenších pochybností snesou týrání člověka narozeného s nízkou inteligencí."

Ivo Mádr řekl(a)...
7. srpna 2019 v 14:09  

Jeden by nevěřil, že toto je možné v UK.

Jiri Janecek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 14:22  

To bylo jedovate pichnuti do permanentnich posunovacu skolstvi… A jeste jedovatejsi do inkluzionistu.

----

Taky by se mohli za celo chytit pisari jak v Mlade Fronte, tak v Guardianu, nebo odkud ti nasi opisovali. Jedine, co v clanku nerika tatka autisty je:

"Podle britské organizace SEND Action, která se zabývá vzděláváním dětí se speciálními potřebami, poukazuje případ na nedostatečné financování tohoto odvětví ve Velké Británii.
„Školy mají včas využít rady odborníků, jak k dětem se speciálními potřebami přistupovat, aniž by narušily jejich sebeúctu,“ popisuje ředitel organizace Gillian Doherty."

To je celkem ubohe i na okurkovou sezonu. Mimochodem, nejakou chytrou radu, jak postupovat v tomto pripade, by nejaky odbornik neposkytl? (pozor, to je chytak).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.