Do šetření Eurostudent se zapojilo na 35.000 studentů

čtvrtek 8. srpna 2019 ·

Do šetření Eurostudent, které se zabývá studiem a životními podmínkami vysokoškoláků, se zapojilo téměř 35.000 studentů. To je o více než 12.000 respondentů víc než v předchozím šetření před třemi lety.


Výsledky šetření budou známy na podzim . Do dotazování se zapojilo 34.855 vysokoškoláků, dotazník úplně dokončilo 19.356 studentů. Celkem se zapojili studenti 24 veřejných a 15 soukromých vysokých škol. Zhruba 60 % respondentů tvořili studenti bakalářských, 26 % navazujících magisterských a 14 % tzv. dlouhých magisterských studijních programů.

Šetření Eurostudent je mezinárodní a probíhá téměř ve všech zemích EU a Evropského hospodářského prostoru. V České republice jej na zadání ministerstva provádí Centrum pro studium vysokého školství. Koná se jednou za tři roky, Česká republika se do projektu zapojila již popáté. V šetření se získávají data například o socioekonomickém zázemí studentské populace a jejich finanční situaci, bydlení, kombinování studia s prací, hodnocení kvality studia, zkušenostech se studiem a prací v zahraničí nebo plánech studentů do budoucna.

„Jsem velmi potěšen, že se ministerstvu ve spolupráci s realizátorem šetření a zejména díky spolupráci a péči vysokých škol, které se do šetření zapojily a oslovily své studenty, podařilo zajistit zvýšený počet respondentů. Data, zejména ta kvalitativní, získaná v rámci šetření, jsou velmi cennou plastickou zpětnou vazbou o podmínkách studia v ČR jak pro ministerstvo, tak i pro samotné vysoké školy. Díky odpovědnému přístupu vysokých škol a jejich studentů-respondentů se zvýšila vypovídací hodnota a kvalita výstupů šetření, které slouží jako cenný vstup pro tvorbu efektivní veřejné vysokoškolské politiky, “ uvedl Pavel Doleček, náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.