Rodiče si půjčují na školní potřeby. Začátek školy přijde rodiny až na desítky tisíc korun. Mnoho jich na to nemá

středa 28. srpna 2019 ·

Na otázku, zda by si byli ochotní vzít půjčku na náklady spojené se školou, jako jsou školní potřeby, kroužky, výlety nebo školné, odpovídá v reprezentativním průzkumu ano 24 procent Čechů. V řadě rodin přitom není otázkou, zda dítěti dopřát jeden nebo dva kroužky, ale jak zaplatit základní potřeby, které se na začátku školního roku nahromadí. Tématem se zabývá MF DNES.


Aneta Lednová (msmt.cz)
Jediný plošný příspěvek, kterým stát pomáhá všem dětem bez rozdílu, je určen pro prvňáčky a platí se z rozpočtu ministerstva školství. „Škola poskytuje žákům 1. ročníků zdarma školní potřeby v hodnotě 200 korun, o jejich výběru rozhoduje vedení školy. Žáci 1. tříd si zároveň mohou ponechat učebnice, které dostanou,“ upřesňuje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

O jednorázový příspěvek na školní nákupy mohou požádat rodiny v hmotné nouzi. Sociální dávku okamžité pomoci vyplácejí úřady práce, peníze se dají použít nejen na školní výbavu, ale i na platby za kroužky nebo školní výlety.

Pomoci by mohlo, kdyby se školy ve svých požadavcích umírnily, myslí si značná část rodičů. Téměř 40 procent jich je totiž podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere přesvědčeno, že některé položky ze seznamů požadovaných pomůcek jsou zbytečné, a každý desátý rodič považuje požadavky škol přímo za přehnané.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.