Z reformy mají obavy. Podle kladenského primátora Dana Jiránka je nový systém financování škol cesta do pekel

středa 28. srpna 2019 ·

O peníze na mzdy až 22 pedagogů by podle prvních propočtů mohly přijít základní a mateřské školy v Kladně. Důvodem je připravovaná změna systému financování regionálního školství. Nový systém podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) zvýhodňuje malé vesnické školy na úkor naplněných škol ve větších městech. Zde prý ředitelům budou chybět peníze na odměny učitelům. A to při průměrné výši platů ve Středočeském kraji může vést k odlivu pedagogů. „Jestliže někomu peníze seberu, abych je jinde mohl přidat, to je cesta do pekel,“ říká k tomu Dan Jiránek v reportáži MF DNES.


Dan Jiránek (mestokladno.cz)
Postoj dalších středočeských radnic není v tomto směru jednotný. Podobný názor jako v Kladně zastávají v Mladé Boleslavi. Další města vyčkávají na dopad reformy, ale třeba v Benešově ji považují za přínosnou.

Dosavadní financování škol podle počtu žáků bylo podle Dana Jiránka pro Kladno relativně příznivé. „Je v pořádku, že se stát snaží pomoci menším vesnickým školám, ale považujeme za velmi nespravedlivé, že se tak děje na úkor velkých zalidněných aglomerací s vysokou naplněností škol,“ konstatuje kladenský primátor a je přesvědčen, že ministerstvo školství navíc do nového systému nevložilo dostatek peněz.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

jir řekl(a)...
28. srpna 2019 v 18:03  

Ministerští úředníci to udělali záměrně, protože si nemyslím, že by byli tak tupí a neuměli to dopředu spočítat.

E.Kocourek řekl(a)...
28. srpna 2019 v 19:36  

Domnívám se, že je automatická reakce většiny lidí vidět za podobnými svinstvy spiknutí ("udělali to záměrně"). A stejně tak se většinou ukáže, že příčinou nebylo spiknutí, ale prachobyčejná hloupost a neschopnost. Ostatně, pro ministeriály typická. ////

laimes řekl(a)...
30. srpna 2019 v 7:30  

nová systém ukáže,kolik škol je nadbytečný a konečně nadejde čas jeji zrušení,dnes se v regionech udržují poloprázdné školy a v okolé prahy se jich nedostává,mladí co snes mají školou povinná dítka nejsou v beskydech ale v říčanech,počernicích,vinoři....(to jsou mladí z naší ulice)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.