Petr Kain: Nadání, pracovitost nebo inteligence? O životním úspěchu rozhoduje i to, v jaké čtvrti vyrůstáte

čtvrtek 15. srpna 2019 ·

„Nerodíme se rovni jeden druhému. Někteří z nás jsou chytřejší, jiní nadanější, další zase pilnější než ostatní. A některým ani všechny tyto vlastnosti a schopnosti nestačí k lepšímu životu. Jak ukazuje nejen životní zkušenost, ale i mnoho vědeckých výzkumů, mnohdy víc než inteligence, píle nebo nadání rozhoduje o vašem životním úspěchu spíš to, v jaké rodině vyrůstáte, nebo i prostá skutečnost, v jaké části města žijete,“ píše Petr Kain pro Hospodářské noviny.


Kain mimo jiné píše:

Jak nedávno popsal magazín Vox, klasickým příkladem může být Seattle. Ten je stejně jako plno jiných amerických měst poměrně jasně rozdělen po rasové linii na černošskou (jižní) a bělošskou (severní) část. Každá z nich přitom nabízí svým obyvatelům značně odlišnou úroveň bydlení i možnosti vzdělávání - na severu jsou dražší nemovitosti i kvalitnější školy. Jak prokázal nedávný výzkum ekonomů v čele s profesorem z Harvardu Rajem Chettym, skutečnost, zda jste strávili dětství v bohaté, či chudé části města, zásadně ovlivnila vaše příjmy v dospělosti.

Nebylo to snad tím, že by lidé v chudších částech města byli nutně hloupější nebo línější.

Ukazuje to příklad z Chicaga, kde se díky jednomu sociálnímu programu mezi lety 1976-1998 přestěhovalo více než sedm tisíc černošských rodin do "lepších" čtvrtí. Mnozí členové těchto rozvětvených rodin nicméně nadále zůstali v chudších částech města, a tak bylo možné o jednu či dvě dekády později pozorovat, zda došlo u domácností s původně podobným socioekonomickým postavením k nějakým změnám. Došlo. A byly obrovské. Z dětí, jež vyrůstaly v chudších částech města, plná pětina nedokončila střední školu a jen 21 procent jich šlo studovat na vysokou školu. V "lepších" čtvrtích nedokončilo střední školu jen pět procent přestěhovaných dětí a na univerzitu se jich dostalo 54 procent.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.