Deset let prázdných slov o reformě odborného vzdělávání

čtvrtek 15. srpna 2019 ·

Vzdělávání by mělo směřovat k tomu, aby absolvent získal nejen znalosti a dovednosti z oboru, ale zároveň aby byl samostatný, schopný přizpůsobit se novinkám a ochotný se dále učit, zaznělo v srpnu, když Národní ústav odborného vzdělávání představoval veřejnosti reformu. Konečně, řeknou si určitě zaměstnavatelé, občané plánující rekonstrukci i samotní učni. Konečně bude mít Česko dostatek zedníků, elektrikářů, strojníků nebo dobrých kuchařů. Ovšem pozor. Tato slova zazněla ne před začátkem školního roku 2019/2020, ale již 2009/2010. Připomínají Lidové noviny.



Dekáda uplynula jako voda a ministři školství, ale i průmyslu a obchodu, dnes vzývají úplně stejnou myšlenku. Dále tak upadá zájem o řemesla a důvěra v tuzemské řemeslníky.

Nejde ale jen o to, nalákat deváťáky na odborné školy. Změnit se musí podle odborníků i ti, kteří je mají inspirovat. Není však výjimkou, že mistři nechtějí o novinkách ve svém oboru ani slyšet. Mladých profesionálů totiž není v praxi mnoho. „Znám minimum těch, kterým by bylo pod 40 let. A mistrům, kteří učí na učilištích, je často okolo šedesátky,“ řekla nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny Bronislava Cveková, která vede Školu suché výstavby, kde získávají certifikát profesionální řemeslníci i laici.


Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.