Kvůli růstu cen ubytování stoupá zájem studentů o lepší pokoje na kolejích

neděle 11. srpna 2019 ·

Dříve jako jedna z těch horších možností, dnes nutnost. Zájem o studentské koleje roste. Na vině je stoupající cena nájemního bydlení i nedostatek bytů na trhu. Přispívá k tomu i větší počet vysokoškoláků a zahraniční studenti. Některé pražské univerzity tak budou muset zájemce zřejmě odmítat. Reportáž přináší iDNES.


Bydlení na kolejích vždy platilo za to levnější. Jeho cena se odvíjí logicky od počtu osob na pokoji i vybavení. Třeba na VŠE může vyjít třílůžkový pokoj se sociálním zařízením na patře na 95 korun za noc, nejdražší, jednolůžkový, nově zrekonstruovaný pokoj na buňce pro dvě osoby za 275 korun za noc.

Ceny jsou tak mnohdy srovnatelné s ubytováním v soukromém bytě. „Samostatný pokoj v bytě se pohybuje zhruba od 7 tisíc měsíčně plus podíl na nákladech,“ přibližuje Jan Kratochvíl z realitní společnosti RE/MAX G8.

Ochotu připlatit si za lepší bydlení potvrzují i správci vysokoškolských kolejí. „Zvýšený zájem ze strany studentů je o samostatné ubytování s vlastním sociálním zázemím na pokoji či buňce,“ říká Petr Mourek, ředitel Správy účelových zařízení ČVUT.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.