Jaroslav Veis: Stavba plná nedodělků a vad. Nekonečný příběh zkoušky dospělosti by ukončil konsenzus na reformě

sobota 31. srpna 2019 ·

„Koncentrovaně se malér projevuje u dvou tradičně nejdůležitějších, v politice se říká „silových“ předmětů: českého jazyka a matematiky. Jsou důležité oprávněně, čeština, protože jde v podstatě o umění přesné a srozumitelné komunikace, matematika, protože jde o přesné a k správným výsledkům vedoucí myšlení. Způsob, jak se obojí učí a v návaznosti na to i zkouší, je však mnohdy víc házením klacků žákům pod nohy než pomocí, přičemž kamenem úrazu je to druhé. Tématem zkoušky není prokázat, jak se žák v daném předmětu orientuje a dokáže to, co se naučil, rozvíjet. Jde hlavně o to, s co nejmenším počtem chyb odpovědět na baterii testů, valnou měrou formálních, nesmyslně teoretizujících a vlastně fachidiotských,“ píše Jaroslav Veis v Lidových novinách.

Jaroslav Veis (repro ČT)
Veis mimo jiné píše:

I učitelé, kteří usilují o to, své žáky co nejvíc naučit, a předpokládejme, že takových je valná většina, protože kvůli snadnému výdělku se toto povolání nedělá, ztrácejí energii i čas prazvláštním subpředmětem „jak správně projít testem“. Jsou odsouzeni učit víc než to, co by žák měl znát, odpovědi na možné otázky v testech.

To podstatné, oč jde, totiž není ani odkládat a zkoušet flikovat neopravitelné věci ani do nich skákat po hlavě. To podstatné je vznešená slova o důležitosti vzdělání nejen psát do politických programů, ale zcela přehodnotit už základní přístup a hledat dlouhodobý konsenzus na reformě, která dokáže přežít víc než dvoje volby. Reformě, která je na výsledcích voleb (nebo i na pouhých obavách z jejich výsledků) nezávislá.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
1. září 2019 v 15:15  

"To podstatné je vznešená slova o důležitosti vzdělání nejen psát do politických programů, ale zcela přehodnotit už základní přístup a hledat dlouhodobý konsenzus na reformě, která dokáže přežít víc než dvoje volby."

Děkujeme. To jsme nevěděli. Ať žijí nominální mozky a jejich fachidiocie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.