I rodiče mohou vyhořet, říká psycholožka Zuzana Masopustová

neděle 25. srpna 2019 ·

Jako vědkyně se nedávno podílela na nejobsáhlejším porevolučním výzkumu mateřství a rodičovství v Česku. Kromě práce na univerzitě má psycholožka Zuzana Masopustová také vlastní poradnu. V ní se snaží pomáhat dospělým, kteří mají pocit, že jako rodiče selhávají. Rozhovor přináší magazín Ona Dnes.


Zuzana Masopustová (facebook.com)
Vědkyně Masarykovy univerzity v Brně se při výzkumu matek mimo jiné ptaly na vztah k dítěti v těhotenství a po narození. Dříve ženy slyšely, že už v těhotenství a nejpozději hned po narození budou svoje dítě bezmezně milovat, ve skutečnosti je něco takového spíše výjimkou a vztah k potomkovi se utváří postupně. Přesto absence okamžité lásky k dítěti dnešní matky stále velmi překvapuje.

„A nejen to, že láska nepřijde hned po početí nebo porodu, ale i ta situace, že očekávají, že láska bude přetrvávající, věčná a nikdy dítěte nebudou mít plné zuby. Jenže něco takového je nerealistické, takhle to nefunguje u potomka, stejně jako to není ani v nejlepším partnerském vztahu,“ konstatuje v rozhovoru Zuzana Masopustová.

Co vyčerpaným a „nemilujícím“ rodičům říká? „Že negativní pocity jsou naprosto normální, že žádný dlouhodobý vztah není takový, že ti dva mohou neustále říkat - nám to jde snadno a užíváme si to, ale že hodnota vztahu někdy tkví i v tom, že přestože to nejde snadno, přestože mám chuť to někdy vzdát, tak jsem to s dítětem nevzdala a snažím se bojovat s tím zlem, které se ve mně čas od času v okamžicích krizí či vyčerpání probouzí.“


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.