Dívek s anorexií stále přibývá. K podvýživě se podněcují na internetu

úterý 6. srpna 2019 ·

Dnes je každý uživatel populární sociální sítě Instagram několik ťuknutí na displeji mobilu od světa, kde si dívky vzájemně porovnávají své fotky trčících žeber, vyhublých paží a propadlých tváří. Fotí si i drobné misky ovoce, které jsou to jediné, co za den snědly. Sdílejí motivační rozpisy diet, které vybízejí k tomu, aby v průběhu měsíce několik dnů úplně hladověly a po jeho zbytek přijaly jen tolik kalorií, že je to uvrhne do těžké podvýživy. Redakce iDNES shromáždila příběhy mladých dívek, které se i kvůli speciální komunitě na sociálních sítích ocitly na hranici života.


„Každý večer před spaním otevírám Instagram, dívám se na moje oblíbené účty a přeju si, abych vypadala jako ony,“ popisuje dvacetiletá Tereza. Jméno si přála změnit. Reakcí okolí se bojí. Anorexií trpí od čtrnácti let, před pár lety se svou cestu rozhodla sdílet na sociální síti. K některým fotkám začala připojovat označení, takzvané hashtagy, které její fotky umožní vyhledat lidem se stejnými zájmy.

Kvůli hashtagům jako #anorexia, #thinspo či #anaismyfriend se pod jejími obrázky začaly objevovat komentáře dívek se stejným cílem – být co nejhubenější. „Okolí mě nechápalo, ale holky na Instagramu mi rozuměly,“ vzpomíná Tereza.

Pro některé dívky se stala svého druhu instagramovou celebritou. Pravidelně si fotí své mikroporce jídla. V komentářích další mladí popisují, jak se daří hladovět jim. A jak se potrestaly, když neodolaly a snědly více, než je přípustné.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

soumar řekl(a)...
6. srpna 2019 v 12:57  

Ne že bych chtěl zpochybňovat nebezpečnost mentální anorexie, ale pozornost jí věnovaná je zcela neúměrná výskytu v populaci, zejména když se na to dívám z hlediska opačné poruchy - přežírání a z toho plynoucí obezity. Obojí zkracuje život, obojí vyplývá z nerovnováhy, obojí je třeba vysvětlovat, léčit, a tak dále.
A mazat příspěvky a cenzurovat komunikaci mezi chorobně hubenými nebo chorobně otylými nic neřeší, maximálně to posiluje dojem nějaké proti okolí vyhraněné protestní subkultury a popularitu pro nezralé osobnosti jen zvyšuje. Jako i jiné mazání, viďte, pane Komárku. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.