‚Bude to likvidační.‘ Ministerstvo financí chce zrušit zálohy na sociální projekty z evropských dotací

úterý 13. srpna 2019 ·

Ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (za ANO) chce změnit pravidla pro vyplácení dotací z Evropského sociálního fondu. Peníze na takzvané měkké projekty by tak měli žadatelé v příštích letech čerpat až zpětně. Ministerstvo školství, které vede Robert Plaga (ANO), je pro zachování stávajícího modelu. „Financování ex-post považujeme za likvidační. Příjemci by si museli brát půjčky, aby projekt mohli vůbec rozjet, což by veškeré aktivity prodražilo, zpomalilo, a především ohrozilo kvalitní projektové záměry,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Informuje server iROZHLAS.


Aneta Lednová (repro ČT)
Dopad může mít změna pravidel na celý neziskový sektor, jak upozorňuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Je to opatření, které fatálně postihne neziskové organizace. Ani my bychom to nebyli schopni utáhnout, natož většina dalších neziskovek,“ řekl pro iROZHLAS.cz s tím, že záměr resortu nahrává především velkým firmám. „Primárně vytváří zisk a nakumulované peníze mohou investovat. Bude to jejich velká konkurenční výhoda,“ doplnil.

Systém financování takzvaných měkkých projektů funguje tak, že příjemce dotace nejdříve obdrží zálohu, kterou utratí a posléze vyúčtuje. Příslušný resort vyúčtování zkontroluje a předloží ministerstvu financí, které žádost o proplacení odesílá do Bruselu. Ten poté převede prostředky z unijního rozpočtu na účet ministerstva financí, které peníze dá zpět do státního rozpočtu.

Cyklus tak podle ministerstva školství, které zastřešuje vzdělávací a výzkumné projekty, trvá zhruba o rok déle než u projektů proplácených zpětně. „Důvod je ten, že školy, obce, výzkumné organizace či vysoké školy nedisponují dostatečným objemem volných a účelově nevázaných peněz,“ vysvětlila mluvčí resortu Aneta Lednová.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. srpna 2019 v 16:06  

Zrušení záloh na měkké projekty v resortu MŠMT nemusí být pro jeho organizace, pro zřizovatele škol a školy likvidační. Může přispět ke kvalitě jejich projektů, zvětší-li se školský rozpočet na jinde obvyklé procento z HDP.

Ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (za ANO) chce změnit pravidla pro vyplácení dotací z Evropského sociálního fondu. Peníze na takzvané měkké projekty by tak měli žadatelé v příštích letech čerpat až zpětně. Ministerstvo školství, které vede Robert Plaga (ANO), je pro zachování stávajícího modelu. „Financování ex-post považujeme za likvidační. Příjemci by si museli brát půjčky, aby projekt mohli vůbec rozjet, což by veškeré aktivity prodražilo, zpomalilo, a především ohrozilo kvalitní projektové záměry,“ uvedla mluvčí ministerstva (školství) Aneta Lednová. Informuje server iROZHLAS.

Dopad může mít změna pravidel na celý neziskový sektor, jak upozorňuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Je to opatření, které fatálně postihne neziskové organizace. Ani my bychom to nebyli schopni utáhnout, natož většina dalších neziskovek,“ řekl pro iROZHLAS.cz s tím, že záměr resortu nahrává především velkým firmám. „Primárně vytváří zisk a nakumulované peníze mohou investovat. Bude to jejich velká konkurenční výhoda,“ doplnil.


https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/evropske-dotace-ministerstvo-financi-financovani-neziskove-organizace_1908120600_kno

Souhlasím s ministryní financí, a to z několika důvodů:

- O kvalitě mnohých "projektových záměrů" MŠMT a některých tzv. neziskovek lze, myslím, s úspěchem pochybovat (viz např. systém RVP/ŠVP, Inkluze nebo Kariérní řád učitelů).
Z některých tzv. měkkých projektů čpí jakási čerpadlářská samoúčelnost s pochybným přínosem pro školství. Systém předběžného zálohování ze školského rozpočtu to mnohdy podporuje a v důsledku pochybné účelnosti a účinnosti některých schvalovaných projektů pak dochází k jakémusi "parazitování projektu" na pracovní energii škol i k problémům, které vznikají při vyúčtování projektu. Chce-li pak stát dostat od ESF proplaceny zálohy, může ho to nutit i k jakémusi "zastírání objektivně existujících vad" některých projektů z důvodu, aby se státem vyplacená záloha nestala prodělkem státu, tedy všech daňových poplatníků i "uživatelů" státních financí.

- Ministryní navržené zrušení systému generálně poskytovaných státních záloh na tzv. měkké projekty povede možná k mnohem rozvážnější tvorbě a uskutečňování zamýšlených projektů, k jejich lepší kvalitě. A možná, doufám, i k většímu tlaku MŠMT na větší procento z HDP pro školský rozpočet mj. i proto, aby na zálohování účelných a efektivních projektů měli např. zřizovatelé škol. Důvod je jasný: Je-li projekt financovaný ze střešních záloh, jde případný finanční prodělek k tíži státu, což jeho realizátory příliš nebolí. Pokud by organizace platily zálohy ze svého rozpočtu, stavěly by se k projektům zodpovědněji, neboť případný prodělek by byl jejich prodělkem.

MŠMT je tu, myslím, především proto, aby jeho složky a jím řízené organizace dobře pracovaly na tom, aby především zřizovatelé škol a školy měli dobré podmínky k práci. Nikoli především pro to, aby rozdělovalo peníze mnohdy očividně aktivistickým nebo samoúčelně fondočerpačským nevládním organizacím.

Z výše uvedené úvahy je myslím vidět, že MŠMT by se mělo lépe starat o to, aby školský rozpočet v Česku byl alespoň na úrovni průměru zemí OECD a aby byl k dispozici a sloužil především školám.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.