Stanovisko školských odborů k hrozbě snižování počtu nepedagogických pracovníků

čtvrtek 11. července 2019 ·

Školské odbory vydaly na svém profilu na Facebooku stanovisko v souvislosti s článkem v MF DNES, který popisoval obavy ředitelů škol z toho, že v důsledku reformy financování škol nebudou mít peníze na platy školníků a dalších nepedagogických pracovníků.


Školské odbory píšou:

Údajně až stovkám školníků, uklízeček, úřednic či mistrů zaměstnaných na školách může hrozit od ledna 2020 výpověď. Podle článku v MFD si ředitelé škol mohli poprvé spočítat, jak připravovaná reforma financování regionálního školství (tedy mateřských, základních a středních škol) ovlivní počty jejich zaměstnanců. Bojí se, že budou muset propouštět zejména nepedagogické pracovníky, protože připravované rozpočty ministerstva jsou k nim skoupé.

Stanovisko ČMOS PŠ: Zástupci ČMOS PŠ i zaměstnavatelů na problematiku výpočtu počtu nepedagogů podle nového financování od 1. 1. 2020 na jednání školské tripartity 25. 6. ministra R. Plagu upozornili. Ministerstvo školství v první fázi mělo vstoupit v jednání s jimi vybranými odbory školství krajských úřadů ( Ústecký, Jihomoravský, Karlovarský a Praha) a hledat řešení, jak požadovali sociální partneři. Zástupci školských odborů budou situaci sledovat, projednávat se zástupci asociací a ministerstvem. Nejpozději na plánovaném jednání školské tripartity 3. 9. vyhodnotíme, jak se ministerstvu podařilo eliminovat vzniklé problémy ohledně stanovení počtu nepedagogických pracovníků zvláště na odborných školách.


Zdroj: Facebook ČMOS PŠ
Citovaný text MF DNES naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.