Výbor zůstává bez předsedy. Změny ve prospěch školství tak nemá kdo projednat

pátek 12. července 2019 ·

Budoucnost maturit, peníze na platy učitelů, příchod praktiků bez pedagogického vzdělání do škol, to všechno jsou pro žáky, učitele a rodiče klíčové záležitosti, které bude projednávat sněmovna. Garančním orgánem pro tyto zákony bude školský výbor. Ten je ovšem už třetí měsíc bez předsedy, jímž byl až do poloviny dubna Václav Klaus jr. Připomíná Deník.


Po jeho vyloučení z ODS sněmovna odhlasovala, že museí výbor opustit. ODS, která má na základě sněmovních dohod nárok na předsednický post, na něj navrhla svého místopředsedu, primátora Plzně a bývalého středoškolského učitele Martina Baxu. Začátkem dubna ovšem zvolen nebyl, kritici mu vyčítali kumulaci funkcí, takže dostal jen šest hlasů z 24 možných.

„Jestli bude pan Baxa předsedou, záleží čistě na dohodě mezi ANO a ODS, k níž zatím nedošlo,“ říká člen výboru za Piráty Lukáš Bartoň.

Právě mezi ANO a ODS to ale skřípe. Poslanec a člen výboru Ivo Vondrák Deníku sdělil, že Baxovi hlas nedá. „Velmi se lišíme v názoru na další vývoj našeho školství,“ zdůvodnil svůj postoj. Bez deseti hlasů poslanců ANO se ale předseda bude vybírat jen těžko.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
12. července 2019 v 12:17  

Jednaci rad PSP:

§ 36
(1) Schůze výboru svolává a řídí jeho předseda nebo jím pověřený místopředseda. Je-li předseda výboru nepřítomen, svolává a řídí schůze výboru některý z místopředsedů. Jsou-li předseda i místopředsedové nepřítomni, svolá a řídí schůzi výboru jeho člen, jehož tím výbor nebo předseda pověří.



§ 38
(1) Výbor je schopen se usnášet, je-li přítomna alespoň třetina všech jeho členů.
K platnosti usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných členů výboru, pokud zákon nestanoví jinak.
(2) Poslanci, kteří nejsou členy výboru, mají na schůzi výboru poradní hlas; mohou se k projednávané věci vyjádřit a podávat k ní návrhy, nemohou však hlasovat.

Skolsky vybor nema mistopredsedy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.