Úřady vymýšlejí, jak na rvačky školáků. Ve hře je snazší vylučování agresorů ze škol

pondělí 24. června 2019 ·

Ministerstvo školství připravuje metodiku, která má pomoci školám řešit rostoucí agresi dětí i mimo areály vzdělávacích zařízení. Rvačky školáků se totiž stávají nebezpečnou zábavou sledovanou na sociálních sítích. Podle školského ombudsmana by pomohla změna zákona, zvažuje se třeba užší spolupráce učitelů s rodiči a sociálními odbory nebo snazší vylučování agresorů. Návrh má být hotový letos v září. Informuje Česká televize.


Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Řada ředitelů opakovaně říká, že s fenoménem bitek nemohou nic dělat. „Nemáme možnost uložit nějaké kázeňské opatření, protože se to nestalo ve škole,“ stěžuje si ředitel základní školy Bratranců Veverkových v Pardubicích Leoš Šebela.

V tom chce ministerstvo školství pomoct. Připravuje metodický materiál, který má řešit rizikové situace i mimo školu. „Škola kromě toho, že děti vzdělává, tak i vychovává. A teď je potřeba hledat, když se něco takového stane, kde byla chyba. Jestli byla třeba v rodině, že rodina špatně vychovává své dítě, nebo jestli je chyba ve škole, že třeba neudělala dobré preventivní opatření,“ vysvětluje školský ombudsman Ladislav Hrzal. Detaily nových opatření školský ombudsman sepisuje ve spolupráci s úředníky ministerstva.

Část odborníků chce, aby se k vedením škol dostalo víc zpráv o případných problémech v konkrétních rodinách. Navrhují proto užší propojení s žáky, rodiči a informacemi sociálních odborů, eventuálně i policie.

Nápady na změnu zákonů zahrnují třeba i snazší vyloučení agresorů ze škol, případně možnost dočasně je nechat doma nebo za bitku udělit rovnou trojku z chování. Výsledný dokument má být hotový v září.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. června 2019 v 13:00  

Škola má řešit rvačky dětí mimo školu?

Co rodiče? Co policie? Co armáda?

Petr Portwyn řekl(a)...
24. června 2019 v 16:53  

Takže se zodpovědnost přenese na školy, a hned bude jasno, kdo za to může. "Žáci se večer nebo o víkendu rvou, protože jim škola nenabízí dostatek smysluplného využití volného času a učitelé s nimi málo diskutují." Živě si představuji.

jir řekl(a)...
24. června 2019 v 21:24  

Po slovech "ministerstvo připravuje metodický materiál", je jasné, že MŠMT neudělá vůbec nic. Dnešní stav je důsledek jeho neschopnosti provádět fungující právní kroky. Účinná řešení dostanou šanci až po změně zákona. Už aby to bylo.

rváčkazvesela řekl(a)...
24. června 2019 v 22:01  

Velice by mě zajímalo, jak konkrétně má vypadat užší spolupráce školy a rodiny. Všichni, kteří kdy pracovali jako třídní učitel Vám podepíšou, že konfliktní dítě má konfliktního rodiče. Na toho pak není "žádná páka". Opravdu si nedovedu představit jak úžeji budu "spolupracovat" s rodičem, který dělá mrtvého brouka a jeho pubertální, agresivitou nadupané dítko si dělá, co chce. Ospod možná za dva tři měsíce přijede, v kroužku s rodiči zamudruje a jede se dál podél černých skal. Měli jsme svobodu, nedostalo se nám odpovědnosti a nakonec se odpovědnost hodí na školu bez jakýchkoli jí přidělených kompetencí. A prosím Vás, co to je dostat trojku z chování? Vždyť, kde jaká celebrita se chlubí sníženou známkou z chování ve svém dětství. Kocourkov jak vyšitý! Držme se, jedeme z kopce a stále větší rychlostí! Jen mě trochu štve, že kola tohoto sešupu roztáčí ti, kteří jsou placeni z našich daní.

Marconi řekl(a)...
24. června 2019 v 22:13  

Omlouvám se předem čtenářům i adminovi a pochopím, pokud můj příspěvek smaže, ale tentokrát nemohu jinak. Kdo, proboha, jmenoval ombudsmanem toho debila?????

laimes řekl(a)...
25. června 2019 v 15:59  

jednoduché řšení:
1/co je za plotem školy ,do toho škole nic není
2/šestiletá povinná školní docházka
3/žádné přídavky na dítě do školy nechodící

Milan Keršláger řekl(a)...
25. června 2019 v 18:49  

Akutní řešení by byla v první řadě možnost nuceně rozbít tu partičku (tj. přesun žáka na jinou školu), což myslím na ZŠ nejde + povinné pohovory u psychologa (u problematického zázemí s krajním postihem omezení dávek).

Další krok je zkrácení povinné docházky + možnost si ji později dodělat (což je dost podstatné).

soumar řekl(a)...
25. června 2019 v 20:33  

Víte, přátelé, docela se mi stýská po době, kdy jsem chodil do základní školy. Rvačky ve škole a v její bezprostřední blízkosti se silně netolerovaly, ale občas nějaký osvícený učitel pravil - vyřiďte si to někde jinde. A my se rvali dost. Vrcholem techniky byl fotoaparát na kinofilm a nikoho nenapadlo jej plýtvat na takové banality. Rodiče okomentovali max. to, že si za natržené ucho můžu sám, pochopitelně v případě natrženého trička následovala i nějaká ta sankce.

Těžko v dětství číst o d'Artagnanovi a nesmět si uspořádat souboj. :-)

rváčkazvesela řekl(a)...
26. června 2019 v 0:28  

Vážený pane Soumare, vždyť nyní žijeme v době, kdy nám vždy zařídí "někdo" naprostou bezpečnost. Sice nás to stojí čím dál větší ranec peněz ale vypadá to civilizovaněji. O VŠEM se již jenom čte :-) Probuďte se.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.