Andrej Kiska: Ztratili jsme úctu ke vzdělání, učitelům

pondělí 24. června 2019 ·

„Během prezidentování jsem udělal jednu chybu – že jsem málo mluvil o školství. To se vůbec nehnulo. Mluvil jsem o školství možná 150krát, a měl jsem aspoň 1000krát. Ztratili jsme úctu ke vzdělání, učitelům. Přednášel jsem pro více než 15 tisíc studentů na gymnáziích. Když jsem se jich ptal, čím chtějí být, tak říkali: „ajťáci“, marketing, ekonom. Když jsem se zeptal, kdo chce být učitelem, tak se zvedlo pouze pár rukou,“ říká bývalý slovenský prezident Andrej Kiska v rozhovoru pro Deník N.


Andrej Kiska (wikipedia.org)
Kiska pokračuje:

Ve Finsku je na jedno místo na pedagogické fakultě pět uchazečů! U nás by děkan nejkvalitnější pedagogické fakulty řekl, že vezme každého, kdo i jen omylem jde kolem. To je strašně smutné. A když už jsme konečně měli ministra, který začal mluvit o reformě a sezval odborníky ze třetího sektoru, reforma skončila v šuplíku a nic se nestalo, pouze jsme o něco málo zvýšili platy učitelům. Na středních školách nám ve virtuálních volbách vyhrávají kotlebovci, čemu to čelíme? Potřebujeme dostat na učitele ty nejlepší. Proto jsem neustálý kritik také nynější ministryně školství. Bohužel, ne každý ministr je ochotný poslouchat to, co naše země potřebuje.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
25. června 2019 v 15:55  

fin má 3 možnosti obživy:
1/ jako státní zaměstnanec ,ale těch míst je sakra málo,ale jsou skvěle pracená
2/v papírnách doma ve finsku-technické profese
3/na pilách a v lesích ruské karélie,kde je to drsná rachota a domů jednou za čas a polovina výdělku se prochlastá

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.