MŠMT: Pět procent učitelů ve školách nemá pedagogické vzdělání

neděle 9. června 2019 ·

Zhruba čtvrtina pedagogů v regionálním školství nevystudovala učitelské obory a kolem pěti procent jich je bez pedagogického vzdělání. Přibližně sedm procent vyučujících ve školách nesplňuje zákonem dané podmínky kvalifikace. Situace v různých krajích Česka a na různých úrovních škol se ale liší. Nejvíce nekvalifikovaných učitelů je v Karlovarském a Středočeském kraji či v Praze, naopak nejméně ve Zlínském či Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z průzkumu ministerstva školství. Informuje ČTK.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
9. června 2019 v 13:50  

A 18 % výuky probíhá neaprobovaně. V některých krajích to je více než 25 %.

Tajný Učitel řekl(a)...
9. června 2019 v 15:08  

Zajímavé, že nejúspěšnější u přijímacích zkoušek jsou děti v Praze při téměř největším podílu učitelů bez ped kvalifikace. Podíl kvalifikovaných učitelů ve sboru nemá vliv na kvalitu výuky. Například, kotlinka má více kvalifikovaných učitelů než Finsko.

Ivo řekl(a)...
9. června 2019 v 20:30  

Hlavně je to o vnitřní motivaci každého pedagoga a jeho "ocenění". Zřejmě v hlavním městě mají větší koláč pro učitele....

Milan Keršláger řekl(a)...
10. června 2019 v 7:40  

Například na menší SŠ (200 žáků) máte učitele pro hlavní aprobace, učitelé si musí úvazek dobírat. Na soukromých školách (a také na VŠ) není učitelům bez aprobace placena nepřímá pedagogická činnost (takže dostanou polovinu platu). Důležitější pak bude, jak ten člověk učí, což je problematické a prakticky všichni učitelé se brání jakémukoliv hodnocení (tj. nenárokové části platu) - samozřejmě je to pochopitelné, když ve srovnání s jinými VŠ dostávají almužnu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.