Inkluze bude letos stát sedm miliard korun. Ministr Plaga chce ušetřit na asistentech, aby mohl přidat učitelům

pondělí 3. června 2019 ·

Téma inkluze rozdělilo pedagogy i veřejnost na dva názorové tábory, které se stále přou. Hlavně o to, zda je zařazení postižených dětí do klasických tříd prospěšné a nestojí stát zbytečně moc. Minulé pondělí podepsaná vyhláška ministra školství, jež by od října měla změnit pravidla pro asistenci u dětí s postižením, spor ještě vyostřila. K tématu se vracejí Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
Podle analýzy, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo školství, letos vyjde inkluze na sedm miliard korun, což je o dvě miliardy více než loni. Premiér Andrej Babiš (ANO) už při svém nástupu do funkce v roce 2017 říkal, že by stát měl náklady na inkluzi seškrtat. Peníze potřebuje hlavně na slíbené zvýšení platů učitelům.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) očekává, že náklady na inkluzi od října sníží změněná vyhláška, která omezí počet asistentů pedagoga na jednoho ve třídě. Dosud školy mohly dostat peníze až na tři asistenty v jedné třídě.

Omezení počtu asistentů kritizuje ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček... Plaga novelu vyhlášky podepsal také navzdory nesouhlasu ombudsmanky Anny Šabatové... Novelu naopak vítá spolek Pedagogická komora.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
3. června 2019 v 12:57  

Novela inkluzivní vyhlášky zajistí, aby místo 2. asistenta pedagoga byl ve třídě speciální pedagog nebo další učitel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.