Školy na okraji Prahy bojují s převisem zájemců. Nespádové děti téměř nemají šanci

čtvrtek 9. května 2019 ·

„Nespádové děti nebereme,“ slyšela opět řada rodičů u letošních zápisů do prvních tříd na okraji Prahy. Školy už jsou totiž často i desátým rokem přeplněné a na jiné než spádové děti nemají kapacity. Některé otevírají i sedm prvních tříd najednou. Nespádové prvňáčky proto ředitelé většinou odmítají automaticky. Rodiče tak stále přistupují k účelové změně adresy, aby dostali dítě na školu, kterou preferují. Informuje Česká televize.


Ve všech oslovených školách z okrajových částí Prahy se letos k zápisu hlásilo více dětí, než na kolik mají kapacitu. Například v Klánovicích musela Masarykova základní škola odmítnout téměř polovinu zájemců. „Máme tři první třídy a bereme do nich 76 dětí. Hlásilo se jich celkem 131. Bereme děti do výše kapacity školy a zbytek nepřijmeme, protože celková kapacita školy je naplněná a tu nesmíme překročit,“ řekl ředitel školy Michal Černý.

  Právě kvůli nedostatku míst ve školách v Praze a okolí rodiče budoucích prvňáčků často svým dětem mění adresy, aby je dostali na školu, kterou preferují. Někde si za přepis bydliště dokonce můžou i zaplatit. „Na facebookové stránce Klánovic jsem viděl i příspěvek, kde lidé za přepis adresy dítěte nabízí 10 tisíc korun. V diskusi pod příspěvkem pak lidé psali, že jim nabízeli přepis adresy i za 15 tisíc,“ dodal ředitel klánovické školy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.