Zákaz mobilů ve škole dál platí, inspekce je proti. Případ může skončit u soudu

středa 10. dubna 2019 ·

Zákaz mobilů neměnit a nechat ve školním řádu. Rozporovat vyjádření České školní inspekce. Takový postup chce za město Boskovice v Jihomoravském kraji navrhnout tamní místostarosta Lukáš Holík. Kvůli plošnému zákazu mobilů se Základní škola Boskovice dostala do křížku se školními inspektory. Celá záležitost není stále vyřešená. Informuje Deník.cz.


Lukáš Holík (boskovice.cz)
Inspektoři Boskovické vyzvali, aby školní řád změnili. Zákaz považují za zásah do soukromí žáků. „Od inspekce jsme dostali nedávno další dopis. Z mého pohledu však stojíme na správném břehu a já bych školní řád neměnil. Druhou variantou je samozřejmě jeho úprava,“ uvedl Holík. Dodal, že o této problematice bude jednat také s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Zároveň připustil, že v krajním případě může celá záležitost skončit u soudu.



  Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
10. dubna 2019 v 11:01  

Strýcové a tetky z čši, přijdou si zaučit ve třídách s neomezeným používáním mobilů, hernajs už. Ty jejich knížecí pindy si mohou strčit za svůj špehovací kloubouk.

Jiri Janecek řekl(a)...
10. dubna 2019 v 11:09  

Dobrovolne omezeni uzivani mobile ve vyuce prece taky prameni z osobnosti ucitele…

Jste jeden, nebo vas je vic?

Tajný Učitel řekl(a)...
10. dubna 2019 v 11:49  

Obávám se, že v zóně smartudělátek osobnost učitele a kohokoli nalézá svůj limit.

mirek vaněk řekl(a)...
10. dubna 2019 v 12:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr řekl(a)...
10. dubna 2019 v 12:57  

Pane Tajný učiteli,
evidentně nechápete roli inspektora ve škole. Co takhle si něco přečíst? :-)

Ze zákona musí ČŠI šetřit stížnosti, které jí přijdou na školu. Bohužel. Ti strýcové a tety by taky raději seděli někde v kanclíku a vykládali si zážitky z dovolené (nemají 2 měsíce prázdnin), ale když někdo pošle na inspektorát stížnost na školu, ředitel ji přidělí některému inspektorovi a ten se telefonicky spojí s ředitelem příslušné školy a domluví se s ním na termínu šetření. Po návštěvě školy zhruba do 30-ti dnů zašle zřizovateli školy Výsledek šetření stížnosti. Ten by měl oznámit ČŠI, jaká přijal opatření.
V tomto konkrétním případě:
ZŠ Boskovice má na svých webových stránkách tento Výsledek šetření stížnosti zveřejněn (přesto, že je normálně neveřejný!). Obsahuje dva body:
1. stěžovatel si stěžoval na povinnost vypracovávat domácí úkoly
stížnost je v tomto bodě hodnocena jako nedůvodná
2. stěžovatel si stěžoval na zákaz používání mobilních telefonů
stížnost je v tomto bodě důvodná - a je tam zdůvodněno proč
a to proto, že zákaz se týká i přestávek!!!

Zajímalo by mě, jestli i učitelé nesmí mobil používat o přestávce :-)

Většina stížnosti je posuzována právníky ČŠI, kteří některé problémy konzultují s právníky z MŠMT.
Takže ty Výsledky stížností se opírají o relevantní právní rozbor.

Na tomto případu je zajímavé, že zřizovatel je tak zarputilý, že nechce ustoupit a dát pokyn řediteli, aby udělal úpravu ŠŘ a ty přestávky z celoplošného zákazu odstranil. Jsem fakt zvědavý, jak celá kauza dopadne.

PetrK

mirek vaněk řekl(a)...
10. dubna 2019 v 13:34  

Pokud je zřizovatel město, pak má právo si nastavit podmínky ve svých školách. Děti a jejich rodiče mají právo svobodné volby školy. Rodičům, kterým se to nelíbí, doporučuji přihlásit dítě do okolních obcí. Nebo ve volbách zvolit jiné zastupitelstvo.

Petr řekl(a)...
10. dubna 2019 v 13:47  

Pane Vaňku, to je sice pravda, ale nemůže například porušovat zákon, nebo listinu lidských práv a svobod.
V tomto případě to vidím jako diskriminaci žáka z hlediska jeho věku. Za chvíli by mu mohla škola zakázat o přestávce třeba jíst chleba s tlačenkou.
Nejsem právník, ale myslím si, že pokud případ dojde k soudu, škola, potažmo zřizovatel to prohraje.
Kdysi jako zástupce ředitele jsem řešil podobný případ na střední škole a škola to prohrála.
Uvidíme, zda se dozvíme výsledek této kauzy.
PetrK

PS.
z veřejných zdrojů vyplynulo, že stejné opatření má ZŠ v Hodoníně. Zde ale si zřejmě nikdo nestěžoval, proto se nic neděje a tam to normálně funguje.
Mimochodem, když jsem učil na sš, nikdy jsem svým žákům nezakazoval mobily ani ve výuce a nebyl s tím problém. Řekl bych, že je to o lidech, jako konečně všechno.

jir řekl(a)...
10. dubna 2019 v 15:10  

"Zajímalo by mě, jestli i učitelé nesmí mobil používat o přestávce :-)"
Pokud je pro Vás žák roven učiteli, pak nevím, proč žáci ještě chodí do školy, mohli by jít dávno někam pracovat, nejlépe na nějaká místa, kde požadují VŠ kvalifikaci.

ucitel řekl(a)...
10. dubna 2019 v 17:43  

PetrK: Podobné opatření má více škol, nejenom ZŠ v Hodoníně. U některých bylo toto opatření přijato po konzultaci s rodiči a po schválení školskou radou. Škola odpovídá za žáky i v době přestávek :o) Sám jsem zvědav na výsledek.

Tajný Učitel řekl(a)...
11. dubna 2019 v 11:06  

Je škola odpovědná za žáky i v době přestávky? Pokud ano, je v pořádku když žáci ve skupince na chodbě sledují na mobilech pornografii, nebo snuff vids, nebo novozélandský útok na mešitu?
Jak se po přestávce strávené sledováním explicitních videí učí skupina vzrušených adolescentů?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.