V Česku sportují především děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

neděle 14. dubna 2019 ·

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál hůře dostupný. Kdo za úpadek pohybu může? A dá se něco udělat pro to, aby se kondice dětí zlepšila? Tématu se věnuje magazín Rodina DNES.


Tomáš Perič (ftvs.cuni.cz)
Sportovní aktivity financují podle Tomáše Periče z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze až z osmdesáti procent rodiče a podle druhu sportu jde o stokorunové až desetitisícové částky. Výsledkem je, že děti z méně vzdělaných a chudších rodin sportují výrazně méně než děti rodičů s vyššími příjmy.

Tím, jak se sociální nůžky rozevřely, dochází mezi českými dětmi k extrémům. Buď sportují nadměrně, nebo téměř vůbec.

V solventnějších rodinách často dětem taxikaří matky, které jsou v domácnosti, případně si rodina na rozvoz dětí po kroužcích najímá chůvy. V chudších rodinách – pokud si jeden z rodičů nemůže dovolit zkrácený úvazek, nebo nedisponují zdarma pomáhajícím příbuzenstvem – toho děti do deseti let mnoho nenasportují.

Jenže právě v období mezi čtvrtým a desátým rokem je pohyb pro rozvoj dítěte zcela zásadní a navíc se utváří jeho celoživotní vztah ke sportu. Je to stejné jako s cizími jazyky: co se nenaučíte v dětství, v dospělosti můžete sice dohnat, ale s mnohem větší námahou. V deseti letech si už dítě dojede a dojde samo, jenže když dosud nikam nechodilo, rozpohybovat ho je složitější.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.