Strašákem maturantů zůstává matematika

neděle 14. dubna 2019 ·

„Učíme studenty zvládat testy z matematiky, ale pak zbývá menší prostor na to, co bychom učit skutečně měli. Matematika je o logickém uvažování, a ne o testech. Forma testování je to nejhorší, co může být,“ uvedl v reportáži Práva ředitel Střední průmyslové školy stavební Vilém Zeiner s tím, že také nelze najít v případě matematiky společný jmenovatel pro gymnázia, odborné školy a učiliště s maturitou.


Vilém Zeiner (linkedin.com)
Strašákem je matematika i přesto, že maturita z ní zas až tolik znalostí nevyžaduje. „Některé příklady, třeba slovní úlohy, jsou téměř na úrovni žáků 9. třídy základní školy,“ připouští ředitel šumperského gymnázia Milan Maceček.

Někteří studenti však podle něj pro matematiku prostě nemají vlohy. „Pro ně je těžká i základní úroveň. I když jim dáte příklad pětkrát, pošesté udělají nějakou chybu,“ dodává Mareček.

Přestože je sám matematik, nemyslí si, že zavedení povinné maturity z matematiky by bylo rozumné. „Je otázka, zda by to nebylo limitující pro děti šikovné na jazyky. Nebo jejich zájem prostě směřuje jiným směrem,“ doplnil Maceček s tím, že na odborných školách by to mohlo vést k potlačení odbornosti.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.