Odbory k jednání o platech učitelů: Priorita školství zatím nemá ve státním rozpočtu jasnou přednost

sobota 6. dubna 2019 ·

V pondělí se na ministerstvu školství bude jednat o platech učitelů. Školské odbory vydaly v této souvislosti tiskovou zprávu:
Vláda musí nejpozději do konce září tohoto roku předložit do Poslanecké sněmovny návrh zákona o státním rozpočtu. Jednoznačně by v něm měla být potvrzena roky slibovaná priorita vzdělávání v ČR. Českomoravský odborový svaz pracovníků školství dlouhodobě důrazně poukazuje na silně podfinancované školství v ČR. Naším cílem je prosadit zvýšení výdajů státního rozpočtu tak, aby celkový podíl veřejných výdajů na vzdělávání odpovídal výši dosahované ve vyspělých zemích EU (nejméně 6% HDP).


Kampaň Konec levných učitelů, kterou jsme zahájili v roce 2016, přináší dílčí výsledky. V létech 2017 až 2019 jsme vyjednali navýšení platů pedagogů i nepedagogů ve vyšší míře než v ostatních rezortech veřejných služeb. Například pedagogům za období 2017-2019 vzrostly platy v průměru o 10 880 korun, což je zvýšení v průměru o 38 %.

Pro rok 2020 požadujeme, aby platy objemově pro pedagogy vzrostly o 15 % a pro nepedagogy o 10%. Nikdo z ústavních činitelů to nezpochybnil. Ministr školství nás podpořil, chceme znát i jasné stanovisko ministryně financí a představitelů politických stran.

V květnu tohoto roku proběhne sjezd našeho odborového svazu. V případě nepříznivého vývoje vyjednávání o zvýšení platů ve školství v roce 2020 delegáti sjezdu rozhodnou o společném postupu prosazování našich požadavků a o formě, jak se za ně postavíme.


Zdroj: Tisková zpráva ČMOS

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
6. dubna 2019 v 20:27  

Proč školské odbory dopustily, že v roce 2016 klesl podíl školství na HDP na historické minimum České republiky - pouhých 3,6 % HDP?

BP řekl(a)...
9. dubna 2019 v 1:03  

A proč teď odbory připouští, že se do tarifů přidá jen 10% a zbylých 5% půjde do nenárokových složek? Jako bychom to neznali už z dřívějška. Tyto peníze poslouží na zalepení děr v rozpočtech na placení nových učitelů, kteří se nabírají na 1. stupni ZŠ kvůli přibývajícím počtům žáků a na zaplacení asistentů pro inkludované žáky.
Veškeré navýšení musí jít do tarifů, protože ta zbývající procenta na příplatky jsou opravdu paní Colombová.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.