EDUpoint v dubnu: Maturity znovu pevněji v rukou škol a opravník oblíbených omylů o škole a vzdělávání

pondělí 1. dubna 2019 ·

EDUin zve na dubnový program EDUpointu v Praze. V rámci EDUinspirace se tentokrát bude diskutovat o chystaných změnách ve státních maturitách a v Akváriu Tomáš Feřtek ozřejmí nejčastější mýty o škole a vzdělávání. Předposlední čtvrtek v měsíci bude patřit opět Učitelskému večeru.



EDUinspirace, Úterý 2. dubna 17:00 – 19:00

MATURITY ZNOVU PEVNĚJI V RUKOU ŠKOL: KROK VPŘED, NEBO VZAD?

Ministerstvo školství navrhuje vyjmout z kompetence CERMATu ústní a písemnou zkoušku společné části maturitní zkoušky. Staly by se opět odpovědností jednotlivých škol. Jak ale gymnázia a střední školy využijí nově nabyté svobody? Nevrátí se k testování faktografie namísto rozborů textu? Nebo naopak zkoušku uzpůsobí duchu školy tvůrčím způsobem, jak předpokládá ministerstvo?

Akvárium, Úterý 9. dubna 17:00 – 19:00

OPRAVNÍK OBLÍBENÝCH OMYLŮ O ŠKOLE A VZDĚLÁVÁNÍ

Jak obstojí oblíbená tvrzení o českém školství ve světle dat? Máme moc vysokoškoláků. Děti umějí méně než před dvaceti lety. Nikdo nechce chodit na technické obory. Co z toho je pravda, co méně a co je omyl? Přijďte diskutovat nad tím, co jsme schopni zjistit o českém vzdělávacím systému, přijďte posoudit, která z předložených dat jsou relevantní a obstojí ve veřejné debatě.

Diskusi povede Tomáš Feřtek

Učitelský večer, Úterý 23. dubna od 17:30 do 19 hodin.

Učitelský večer, věci, co můžu využít zítra v hodině

Učitelský večer je setkání všech, kdo se od sebe navzájem chtějí učit, jak učit. Přijít může kdokoliv – učitelé, studenti, zájemci o vzdělávání. Během večera vystoupí 4-5 řečníků s krátkým příspěvkem (max. 10 minut) následovaným diskuzí. Příspěvky jsou předem připravené, musí vycházet z vlastní praxe prezentujícího a jsou zaměřené na praktické aktivity, metody, přístupy – cokoliv „co můžu použít zítra v hodině“.


Další informace naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
2. dubna 2019 v 13:23  

Testy upravit, aby byly smysluplné. Ústní a písemnou část vrátit do škol.

Jakub Žytek řekl(a)...
2. dubna 2019 v 22:13  

Doplnění: pan Mareš, ministerský rada, dnes během diskuse v EDUpointu de facto potvrdil, že ministerstvo v návrhu nepočítá s tím, že by - pokud novela projde - školní hodnotitele PP (ČJ i cizí jazyky) za tuto činnost nějak centrálně zaplatilo...

BP řekl(a)...
2. dubna 2019 v 23:26  

Paní Valíková bude ráda svým studentům opravovat písemné maturitní práce z českého jazyka zadarmo. Těší se na to. Přejme jí to.
Sice v jiných povoláních se musí tisíce platit i za razítko na úřední listinu, ale ve školství je zcela běžné dělat věci, časově velmi náročné bezúplatně.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. dubna 2019 v 10:51  

Chcete-li vydělávat, škola není to nejlepší.

Josef Soukal řekl(a)...
7. dubna 2019 v 14:02  

Užitečné odkazy pro maturanty:
https://www.ascestinaru.cz/maturitni-zpravodaj-venovany-zkousce-z-ceskeho-jazyka-a-literatury/
https://www.ascestinaru.cz/pro-maturanty/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.