Prvňáků s odkladem přibývá, přesun zápisů na duben podle odborníků nepomáhá

pondělí 1. dubna 2019 ·

„Podle informací, které mám od kolegů a kolegyň, mohu potvrdit, že trend odkladů roste,“ říká pro Českou televizi prezidentka Asociace ředitelů základních škol a ředitelka základní školy v Plzni-Božkově Hana Stýblová. Zatímco před pěti lety bylo v prvních třídách zhruba 21 a půl tisíce dětí, kterým bylo sedm a více let, letos jich je bezmála 25 tisíc. Ministerstvo školství přitom chtělo odložené nástupy do školy omezit přesunutím zápisů do prvních tříd z ledna na duben. Letošní zápisy začínají v pondělí.


Hana Stýblová (repro ČT)
Ministerstvo školství si slibovalo posunutím zápisů na jaro, že se počet odkladů sníží. „Vyhodnocení posunutí termínu zápisů lze komentovat až po možném srovnatelném období,“ říká k tomu tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Víc se k situaci resort vyjádřit nechtěl.

„Rozhodnutí je vždy na rodičích,“ říká Hana Stýblová. „Zamítnutí žádosti jsem za svoje léta praxe ještě neviděla.“

Podle ní ale příliš mnoho odkladů komplikuje práci školy. „Těžko se nám pak skládají třídy, když v nich máme děti, které šly do školy předčasně, pak sedmileté, co měly odklad, a pak šestileté,“ říká prezidentka.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. dubna 2019 v 10:37  

je načase posunout školní docházku od sedmi let

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.