Domácí škola je vhodná pro všechny děti, ale ne pro všechny rodiče, tvrdí autorka Průvodce domácím vzděláváním

pondělí 8. dubna 2019 ·

„Domácí vzdělávání nejde v žádném případě proti běžným školám,“ říká ve Večerním hostu Radiožurnálu sociální antropoložka a matka čtyř dětí Irena Kašparová a dodává, že toto své přesvědčení se snažila vyjádřit i v názvu své knihy Spolu: Průvodce domácím vzděláváním v České republice. „Neznamená to jenom Spolu: rodiče a děti, ale také Spolu: rodiče a škola.“


Kdo jsou rodiče, kteří se nejčastěji rozhodují pro domácí vzdělávání?

• Rodiče výjimečně nadaných dětí, kteří jim individuálním přístupem ke vzdělání chtějí umožnit plně rozvíjet jejich talent, ať už sportovní, umělecký nebo inteligenční.
• Rodiče dětí, které jsou ve škole šikanované a nemají možnost přestupu jinam.
• Rodiče, kteří preferují alternativní životní styl, dávají důraz na udržitelný rozvoj a život v souladu s přírodou a přirozeným rozvojem.
• Rodiče, kteří nevěří, že současné školství může dát jejich dětem to, co by jim sami chtěli předat. Může jít o náboženské hodnoty nebo třeba přesvědčení o vlastní svobodě nebo jiných hodnotách, které už se do školy nevejdou.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.