Výzkum: 80% české veřejnosti podporuje začleňování romských dětí do běžných tříd

středa 13. března 2019 ·

Zhruba čtyři pětiny českých rodičů je pro to, aby byly romské děti začleňovány do běžných tříd základních škol (třetina je určitě pro, další polovina za splnění určitých podmínek). Téměř 90 % veřejnosti je proto, aby se do běžných škol integrovaly děti, jejichž rodiče dosáhli nejvýše základního vzdělání. Vyplývá to z výzkumu společnosti Median, který si loni nechala zpracovat nezisková organizace Člověk v tísni.

Výzkumu se účastnilo zhruba 1500 respondentů ve věku 25 – 60 let, jde tak o reprezentativní sondu pro populaci rodičů dětí ve věku 3 - 26 let. Kromě výše uvedených skupin dětí se výzkum zaměřil také na zjišťování názoru na začleňování dětí s nejlehčími formami mentálního postižení a dětí s fyzickým postižením. I zde jasně převažuje názor, že by tyto děti měly chodit do běžných škol. U dětí s nejlehčími formami mentálního postižení je pro 78 % respondentů (24 % určitě pro, 54% za určitých podmínek), u dětí s fyzickým postižením souhlasí se začleňováním 84 % respondentů (32% určitě pro, 52% za určitých podmínek).


Z podrobných výsledků výzkumu vyplývá, že obecně jsou proti začleňování dětí nebo k začleňování mají výhrady více muži než ženy – například proti začleňování dětí s mentálním postižením je 21 % mužů a 16 % žen. Relativně silná dělící linie pak běží podél hodnotové osy autoritářství/demokracie. Rodiče, kteří se kloní k autoritářství, jsou určitě pro začleňování dětí s fyzickým postižením ve 20 % případů, rodiče klonící se k demokracii pak v 35 % případů. Podobné rozdíly pak pro „autoritáře“ a „demokraty“ platí u všech kategorií dětí. Podobně se pak liší lidé, kteří sami sebe řadí k levici a k pravici. Celkem překvapivě jsou proti začleňování spíše rodiče preferující levicové strany. Určitě pro začlenění romských dětí je 40 % „pravicových“ a pouze 27 % „levicových“ respondentů.

„Ukazuje se, že s inkluzí mají problém spíše učitelé než rodiče žáků, což z mediálního strašáka dělá jen nafouknutou bublinu. Určitě jde v oblasti inkluze mnoho věcí zlepšit tak, aby školy, učitelé nebyli například zahlceni přemírou administrativy, ale rozhodně by ministerstvo školství nemělo ustupovat od záměru desegregovat české školství. Už proto, že desegregaci podporují čtyři rodiče z pěti!“ hodnotí výsledky výzkumu Daniel Hůle.


Zdroj: Tisková zpráva ČvT

6 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
13. března 2019 v 7:39  

A on je nějaký rozdíl mezi romskými a neromskými dětmi? Nějak stále nechápu, že se někdo snaží rozdělovat občany ČR. Děti, které mají těžké smyslové postižení, horší varianty autismu, vážné poruchy chování,...mají mít nárok na školy speciální. Jinde problém nevidím. Inkluze po českém způsobu s tím ale problém má. A nechť se Člověk v tísni věnuje jiným závažnějším problémům.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. března 2019 v 13:25  

Nebo: Většina rodičů souhlasí se začleňováním romských děti jen za určitých podmínek. –

Editor jen manipuluje s titulky. Dobrý materiál pro mediální výchovu. Díky.

Michal Komárek řekl(a)...
13. března 2019 v 13:33  

Kterého editora a které titulky máte na mysli, pane Sotoláři?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. března 2019 v 15:10  

Mám na mysli tento titulek (80 % rodičů podporuje...) neznámého editora. (Nebo ho tentokrát spáchal autor?) Předloženým číslům (viz graf) odpovídá i titulek, který jsem výše uvedl:

Většina rodičů souhlasí se začleňováním romských dětí jen za určitých podmínek.

– Ale někomu (Člověk v tísni?) se z ideologických důvodů hodilo vynechat právě ty "určité podmínky". A to je rozdíl pro inkluzi po česku zcela zásadní. Protože nejde o inkluzi ano/ne, ale právě o ty podmínky (ostatně viz dnešní UN, Nejlepší zájem dítěte, nebo jen stamilionový byznys?)

Michal Komárek řekl(a)...
13. března 2019 v 15:17  

Děkuji, pane Sotoláři. Nevím, jak titulek vzniknul - tedy, já jsem jen přidal slovo "Výzkum" - ale souhlasím s Vámi, že je zjednodušující až tendenční.

Q. E. D. řekl(a)...
13. března 2019 v 19:18  

"Ukazuje se, že s inkluzí mají problém spíše učitelé než rodiče žáků..."

Možná proto, že učitelé s ní musí bojovat denně, zatímco rodičům je u zadele?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.