Václav Horáček: Kdyby byla nějaká tabulka prestižních profesí, tak jsme jako učitelé hodně dole

sobota 30. března 2019 ·

„Někteří rodiče na dítě tlačí už dokonce na národce. Bohužel si děti z toho odnesou jedno: Když nebudu nejlepší, tak to stejně nemá cenu a radši to vzdám. Trochu mi to připomíná tlak některých trenérů, kterým nejde o celkový rozvoj dítěte, ale pouze o výsledky. Na psychiku dětí to působí velmi špatně,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz ředitel malé venkovské školy a bývalý poslanec Václav Horáček.


Václav Horáček (top09.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

V čem vy osobně vidíte klady a v čem naopak zápory současného školství?

Z těch pozitivních věcí vnímám třeba to, že na druhém stupni se s dětmi už docela dobře diskutuje, mají přehled. A co jim opravdu sám závidím, je jazyková vybavenost. Naopak v čem nám ujel vlak, je ztráta učňovského školství. Toho, myslím, budeme jako národ litovat. A také dobře nevidím současnou podobu inkluze.

Nedávno jsem četla o učitelce, která se styděla ve společnosti říct, co dělá. Je společenská prestiž kantorů opravdu tak nízká, jak se tvrdí?

Kdyby byla nějaká tabulka prestižních profesí, tak jsme jako učitelé hodně dole.

Čím to je? Nízkým finančním ohodnocením ve společnosti, která měří úspěch podle příjmu?

Myslím, že dřív se rodiče postavili za učitele, dnes je to naopak. Přitom ta práce je velmi náročná, pořád jste jednou nohou v kriminále, kdyby se dítěti něco stalo… ale ta prestiž povolání je skutečně hodně nízká…


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Laďka Ortová řekl(a)...
1. dubna 2019 v 12:25  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Presti%C5%BE_povol%C3%A1n%C3%AD#V%C3%BDzkumy_presti%C5%BEe_na_%C4%8Desk%C3%A9m_%C3%BAzem%C3%AD

Na této stránce jsou seřazena povolání podle společenské prestiže. Žebříček sestavuje tým ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Povolání učitele ZŠ je tradičně mezi nejvýše umístěnými, v roce 2016 konkrétně 5. místo za lékařem, vědcem, vysokoškolským učitelem a zdravotní sestrou.


Sebevědomí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.