Sebevražd mladých neubývá. Na duševní nemoci je zaděláno už ve čtrnácti. Odborníci připravují program pro školy

sobota 30. března 2019 ·

Mladých lidí, kteří si sáhnou na život, v Česku neubývá. Ročně jich takto zemře několik desítek. Odborníci proto chtějí tento trend zvrátit a dětem už ve školách pomoci, jak stres zvládnout. Většina duševních poruch přitom vzniká do 14 let věku. Nová psychosociální výchova, kterou chtějí odborníci do budoucna do školního vyučování včlenit, má teď ambici dětem ukázat, že stres, který na každého někdy působí, se dá zvládnout. Reportáž přináší iDNES.cz.


Kamila Dvořáková (nudz.cz)
Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) už měsíce pracuje na programu ryze praktické psychosociální výchovy, která by se mohla do budoucna stát součástí základního vzdělávání.

„Připravujeme půlroční program, který by se měl učit jednou týdně ve školách,“ říká výzkumná pracovnice NÚDZ Kamila Dvořáková, jejíž tým už jedná s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV). „Zatím je program koncipován pro 2. stupeň základní školy, konkrétně 5. a 6. třídy,“ říká oborová didaktička z NÚV Anna Pospíšilová.

Výuku nové výchovy, která se teď testuje asi v deseti školách, ve třídách realizují buď přímo učitelé, nebo školní psycholog. V jednom případě i psycholožka NÚDZ. S dětmi mluví třeba o vztahu k vlastnímu tělu, o mezilidských vztazích nebo se nacvičují řešení konfliktů.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. března 2019 v 20:11  

A místo čeho prosím?

Tomáš Barták řekl(a)...
1. dubna 2019 v 7:02  

Asi vznikne nový "učební plán", kdy žáci budou ve škole od 8 do 17 hodin. Potom se zvládne probrat (ne ale naučit, upevnit...) vše, co si kdo představuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.