Platy učitelů se rychleji zvyšovat nebudou: Nebývalá hádka poslanců o zvýšení peněz pro učitele skončila výhrou vlády

středa 27. března 2019 ·

Vládní a opoziční poslanci se ve středu dopoledne pohádali ohledně zvýšení peněz pro učitele. Opoziční poslanci v úterý večer těsně prosadili usnesení, kterým vládu vyzvali, aby zvýšila peníze učitelům rychleji. Ve středu dopoledne se pokusili koaliční poslanci toto rozhodnutí sněmovny změnit. Po necelých třech hodinách, mnoha emotivních proslovech a několika hlasování se jim to podařilo. Informuje Aktuálně.cz.


Opozice a koalice se přetahují o to, kdy a o kolik se mají zvýšit peníze pedagogickým pracovníkům ve školství. Opoziční poslanci kritizují vládu, že nezvyšuje platy tak, jak ji k tomu vyzvala sněmovna. Ministr školství Robert Plaga (ANO) tomu oponuje.

Podle něj kabinet drží závazek, že na konci roku 2020 - 2021 bude průměrný plat českého učitele 150 procent úrovně roku 2017, tedy 45 nebo 46 tisíc korun. "I z prvních jednání s paní ministryní financí Alenou Schillerovou tento závazek nebyl zpochybněn. Shodl jsem se s paní ministryní, že navýšení bude propsáno na nárůst roku 2020 - 2021 tak, aby bylo zjevné, že vládního závazku bude dosaženo nejpozději na konci roku 2020 - 2021," řekl ministr školství.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
27. března 2019 v 12:11  

Když byly u vesla v Karmelitské socani, kašlali na učitele. Ale pak se to zlepšilo, přišlo ANO a kašle na ně dál. Plaga je nejlepší ministr školství.

BP řekl(a)...
27. března 2019 v 12:11  

Ano, možná, že se to podaří.
Jenže mezitím naroste celorepublikový průměrný plat na 40 000,- Kč. Takže zase budou brát učitelé pouze nějakých 110% průměru a nikam se neposunou v přiblížení se platům ostatních vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. Opět atraktivita učitelského povolání dostane na frak a žádné mladé lidi do školství nepřiláká.

Radek Sárközi řekl(a)...
27. března 2019 v 13:13  

Zaznamenal jsem právní názor, že by to dodatečné zrušení včerejšího usnesení Sněmovny mohlo být neústavní.

Ivo Mádr řekl(a)...
27. března 2019 v 13:40  

BP

Bohužel, tak to dopadne. A neviním z toho jen současnou vládu. Vzpomínám na období 2008-1013, to byla u moci většina současné opozice. "Přidávalo se tak, že jsem výplatu nemohl unést"! Pro všechny strany je najednou školství prioritou. Je zase před volbami.

BP řekl(a)...
27. března 2019 v 14:56  

To je pořád jen takové hašení požáru.
Přidat na 150 % průměrného platu ve státě se musí okamžitě a naráz a pak už to jen pravidelně valorizovat podle toho, jak šlape ekonomika a přidává se všem. Jedině tak mohou být naplněny ty již téměř třicetileté sliby o tom, jak je školství naší prioritou a příslibem skvělé národní budoucnosti a vzdělanosti všech.

Eny Gma řekl(a)...
27. března 2019 v 16:54  

Poslední dobou je módní upozorňovat žáky na nebezpečí falešných zpráv a dezinformací na Internetu. Ano je to hrozba. Ale o jednom se nemluví. Takové FALEŠNÉ informace vznikají i před volbami do poslanecké sněmovny. Jak jinak označit sliby politiků. Jsou to rovněž fejky. Dopředu nám lhali. A znáte to, kdo lže, ten krade...A nikdo vám nedá víc než my vám slíbíme... Ale i to je moc, takže odvoláváme, co jsme slíbili!

tyrjir řekl(a)...
31. března 2019 v 1:05  

SNĚMOVNÍ VRRR-HAF-MŇAU NA TÉMA ŠKOLSTVÍ...

Kreslíř humorista Pavel Kantorek nakreslil kdysi obrázkový vtip, ve kterém se kočka na pódiu snaží štěkat pro pobavení pléna ostatních koček.

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/praha/praha-11/2913-39359-pavel-kantorek-vystava-prurez-tvorbou.html

Myslím, že to školské sněmovní VRRR-HAF-MŇAU by zasluhovalo analogický obrazový vtip, jak se psi na podiu pokoušejí mňoukat pro pobavení celé školské veřejnosti.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.