On čtyřicet tisíc, ona dvaatřicet. Rozdíl v odměňování je alarmující, říká analytička

pátek 8. března 2019 ·

Mezinárodní den žen letos opět připomíná snahu o rovnoprávnost obou pohlaví ve všech oblastech života. Rozdíl mezi platy žen a mužů v Česku je přitom podle dostupných statistik druhý nejvyšší v Evropské unii. V průměru činí 22 procent. U vysokoškolsky vzdělaných pracovníků dokonce 29 procent. Co je příčinou mzdových rozdílů, vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz Andrea Lihhartová Palánová ze společnosti PwC.

Andrea Linhartová Palánová (nmwa.cz)

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co je podle vás důvodem velkého rozdílu ve mzdách žen a mužů?

Důvodů je více. Tím prvním je historicky daná role muže a ženy. Muž je ve společnosti považován za živitele rodiny, na ženu je nahlíženo jako na tu, co se stará o děti a o domácnost. To je stereotyp, který u nás přetrvává i v 21. století, ačkoliv už je to často jinak.

  Dalším důvodem jsou kariérní pauzy u žen, které pečují o děti. Máme jednu z nejdelších rodičovských dovolených v Evropě. Ženy na čas vypadnou z pracovního života, jejich kvalifikace se neprohlubuje, naopak se snižuje, protože jim utíká praxe a novinky v oboru. Čím déle zůstávají doma, tím těžší je návrat do zaměstnání. Některé se dokonce nevrátí vůbec. A tak je zaměstnanost žen výrazně nižší než mužů.

Některé ženy zůstávají s dětmi déle doma, protože se o ně nikdo jiný nepostará.

To je další problém. Je u nás málo jeslí a státních mateřských školek, což opět vede k delší absenci v zaměstnání. Právě s těmito důvody se ale dá pracovat a mělo by se co nejdříve.

A co obory, hrají v tom roli? Ženy pracují ve zdravotnictví, ve školství, v oboru služeb, kde je méně peněz.

Existují ryze ženské obory, ve kterých nejsou vysoké mzdy, to ano. Ale je statisticky potvrzeno, že největší rozdíly ve mzdách jsou mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi. Ženy s nejvyšším vzděláním mívají až o třetinu nižší mzdu než jejich kolegové. To je alarmující. Takže na obory to úplně svést nemůžeme.


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
8. března 2019 v 9:18  

Líbí se mi "feministickost" postoje, kdy autorka říká, že v životě ženy "vzniká kariérní pauza". To je opravdu zcela odtažitý pohled. Neděláme kariéru, abychom si jen odskočily k plození dětí. Je to přesně naopak. Zakládáme rodiny, plodíme a vychováváme děti. Z ekonomických důvodů přerušujeme tuto přirozenou biologickou linii, abychom je uživily a pak se k rodině vracíme. Neustálé feministické popírání této kauzality způsobuje, že feministky věci rovnosti žen nepřispívají, ale škodí.

PP řekl(a)...
8. března 2019 v 10:38  

Zaplať Pánbůh za důkaz, že takové ještě existují.
Ty, které nelámou přírodu ani kolem sebe, ani v sobě.
Se vší možnou slušností a vážností, jaké toto médium dovolí - Vše nejlepší k Vašemu svátku a díky. :)

mirek vaněk řekl(a)...
8. března 2019 v 11:51  

Problém je někde jinde.

Žena má být odměňována při výchově dětí tak, jako by chodila do práce. Mateřská není žádná dovolená a péče o děti je druhá směna. Pokud je žena s dítětem, měla by mit stejné peníze, jako v zaměstnání. Pak si může svobodně zvolit, zda chce tyto peníze věnovat pečovatelce dítěte a pokračovat v kariéře, nebo se věnovat doma dítěti.
Pokud je finančně znevýhodněna, pak se nelze divit, že je málo dětí a ženám utíká kariéra.
Pak také zmizí důvod větších odměn pro muže živitele rodiny.

Q. E. D. řekl(a)...
8. března 2019 v 15:44  

"Rozdíl mezi platy žen a mužů v Česku je přitom podle dostupných statistik druhý nejvyšší v Evropské unii."

Tomu nevěřím, platy jsou dány nařízením vlády. Pokud ovšem Kateřina Hovorková chápe rozdíl mezi platem a mzdou.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. března 2019 v 17:38  

Autorka nemá pravdu v tom, že se snaží popírat fakt, že pohlaví a studovaný obor nejsou statisticky nezávislé náhodné veličiny. Když humanitní obory studuje dva až třikrát více žen, než mužů, podobně pedagogické obory a umělecké obory, a muži naopak studují spíše technické a přírodovědné obory (s výjimkou medicíny), tak opravdu nelze prohlásit, že rozdíly v odměňování jsou dány pouze nějakými stereotypy, nebo přerušením kariéry z důvodu mateřství.

poste.restante řekl(a)...
8. března 2019 v 18:08  

Mateřství je vcelku logicky překážkou v "kariéře", protože představuje přinejmenším přerušení kariérního postupu.
Otázka ale je, zda chceme na piedestal stavět kariéru žen a vymřít rychle, nebo mateřství a trochu to zpomalit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.