Jan Šindelář: Didaktická hra ve výuce přírodovědy. (Didaktická hra „RISKUJ“ Lidské tělo)

středa 13. března 2019 ·

Hra je připravena podobným způsobem, jako televizní soutěž. Jedná se o soutěž mezi jednotlivými skupinami. Ve skupinách si mezi sebou žáci zvolí jednoho mluvčího, který jako jediný má právo po poradě s ostatními odpovídat na zadanou otázku. Dále si žáci ve skupině zvolí jednoho člena, který bude pracovat s interaktivní tabulí. Na základní hrací ploše jsou jednotlivé okruhy týkající se lidského těla.


Nalezneme zde otázky od 100 bodů do 500 bodů. Jednotlivé skupiny si postupně vybírají jednotlivé otázky. Pokud zodpoví otázku správně, získávají patřičný počet bodů. Pokud odpoví špatně, nic se jim nepřičítá, ani neodečítá a otázka mizí ze hry. Po zodpovězení všech otázek hra končí. To družstvo, které získalo nejvíce bodů, vítězí. Vyučující během celé hry zapisuje jednotlivé získané body do připravených tabulek a řídí celý průběh hry.

Žáci během této hry získávají nové poznatky o člověku a fixují si vědomosti, které již měli. Dále jsou v této hře rozvíjeny komunikační, kognitivní kompetence. U žáků dochází k rozvoji verbálních a komunikativních dovedností.

Resumé

Použití didaktické hry ve výuce je pro mě vždy velmi příznivou zkušeností. Myslím si, že didaktická hra jako taková je žáky na prvním stupni základní školy velmi chválena. Tato didaktická hra splňuje všechny podmínky pro dnešní výuku. Touto aktivizující metodou výuky rozvíjíme veškeré klíčové kompetence, a může být dosaženo velmi dobrých výsledků ve skupině, která s vytvořenou hrou pracovala. Žáci se touto metodou nejen vzdělávají, ale zároveň získávají kladný vztah k lidskému tělu jako celku a vedle kognitivních výchovně vzdělávacích cílů rozvíjejí i cíle afektivní. Díky této didaktické hře mohou žáci dále získat pozitivní vztah k procesu učení. Didaktická hra může žáky zaujmout natolik, že se žáci pro další výuku nadchnou, a to může příznivě působit na proces učení. Jak vlastně celá výuka pomocí zmíněné didaktické hry RISKUJ probíhala, to zjistíme v následujícím příspěvku.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.