Seminář: Nové metody výuky dějin holocaustu

čtvrtek 14. února 2019 ·

Národní institut pro další vzdělávání ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Památníkem holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě pořádají dne 18. února 2019 v Hradci Králové vzdělávací seminář Nové metody výuky o holocaustu. Je určen učitelům základních a středních škol, výchovným poradcům, metodikům prevence i vychovatelům školských zařízení.


Seminář nabídne nejen inspiraci a kvalitní didaktické materiály k využití i při omezeném rozsahu výuky moderních dějin, ale také cenná doporučení ověřených přístupů k výuce (přizpůsobení učiva věku; typy materiálů vhodné pro dané věkové skupiny; metoda vyprávění osobních příběhů jako cesta ke ztotožnění žáků s tématy velkých dějin; obecné modely a dynamika genocidy; využití audiovizuálních materiálů včetně záznamů orální historie; interaktivní pomůcky; mezioborová integrace učiva).

Z programu:

Vzdělávací přístup Yad Vashem, Mgr. Miriam Mouryc, Yad Vashem, Jeruzalém Yad Vashem vytvořilo na základě dlouhodobých zkušeností s výukou holocaustu nový koncept vzdělávacího přístupu. Tento tzv. spirálový přístup umožňuje žákům a učitelům postupovat v oblasti holocaustu přiměřeně k věku a kognitivním schopnostem žáků. Využívá nejen dobové dokumenty a svědectví, ale i umění z doby holocaustu, básně, deníky apod.

Děvčata z pokoje 28 – workshop, prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc., Ústav českých dějin FF UK v Praze Prezentovaný vzdělávací materiál sestává ze dvou provázaných částí. Učitelská příručka se skládá z historické studie a didakticko-metodického pojednání. Žákovská část je pak rozdělena na úvodní text, biografické medailonky, časové osy, jednotlivé lekce, slovníček pojmů, kalendárium, seznam doporučených informačních zdrojů a přílohy.

Jak používat e-learningovou platformu Iwitness v české škole, Martin Šmok, zástupce USC Shoah Foundation Institute v České republice. Součástí semináře bude také kulatý stůl s názvem Jak bojovat proti předsudkům a šíření pravicového extremismu.


Další informace naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 7:13  

vzpomněl jsem si na nevoli svých amerických kolegů,když jsem na jedné konferenci prohlásil "tak dlouho si tou vaší osvětou budete koledovat až to znovu přivoláte"
jako učitel dějepisu jsem zásadně odmítal jezdit na selfíčkové výlety do osvětimi což bývalo svého času velkou módou

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.