Na českých školách chybí tlumočníci exotických jazyků

čtvrtek 14. února 2019 ·

Cizinců v Česku je stále víc. Roste počet těch, kteří se sem stěhují za prací i s celými rodinami. Národní institut dalšího vzdělávání (NIDV) společně s ministerstvem školství takovým rodinám už půl roku zprostředkovává zdarma služby tlumočníků. Těch se však nedostává. Reportáž přináší iDNES.cz.


Tlumočníka si nejčastěji žádají ředitelé škol pro první schůzku s dítětem a rodiči, na níž se seznamují s třídním učitelem a vysvětlují si, co od dítěte očekávají a v čem je český vzdělávací systém odlišný od toho jejich. Poptávka je rovněž po přítomnosti tlumočníků při rodičovských schůzkách nebo při žákově prvním dni ve škole.

„Málo lidí je na jazyky severských zemí a kromě ruštiny i na jazyky bývalého Sovětského svazu. Problém je u nás i s maďarštinou, což je trochu paradoxní vzhledem k tomu, že na sousedním Slovensku mají překladatelů do maďarštiny dostatek,“ doplňuje Petr Kautský, spoluzakladatel Jednoty tlumočníků a překladatelů.

Spolu s nabídkou tlumočníků a překladatelů ministerstvo školství v září spustilo v souvislosti s nárůstem lidí ze zahraničí službu adaptačního koordinátora. Jeho úkolem je v prvních dvou týdnech pomoci žákovi překonat kulturní šok a zvyknout si na odlišné prostředí. Při dorozumívání s dětmi si často vypomáhá gesty a obrázky, ale i on si může přizvat překladatele.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
14. února 2019 v 18:42  

Málo tlumočníků je do cizích jazyků, málo tlumočníků je do znakové řeči, ...
ale "inkluze po česku" nám "funguje" jedna radost.

Neříkali jsme to náhodou před lety, že tyhle problémy budou?
A nenavrhovali jsme i řešení?

E.Kocourek řekl(a)...
14. února 2019 v 18:54  

Cílem zavádění inkluze totiž je, aby BYLY problémy. Pokud možno neřešitelné. ////

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 6:39  

chybí především funkční inkluzivní systém a základní jazyková vybavenost českých učitelů,žádní tlumočníci to nespasí.....

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. února 2019 v 6:50  

Jaká je základní jazyková vybavenost pro práci s žáky z Mongolska nebo Afghanistánu?

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 10:46  

základní jazyková vybavenost pro kontakt s lidmi z afriky a asie je angličtina či francouzština, pro býv země sssr ruština,pokud sem uprchlíci dorazí,musíte je nejprve ve střediscích naučit jeden z těchto tří jazyků a pak teprve započít vzdělávání přes tento jazyk v češtiněmpřočemž musíte mít postaneny osnovy pro cizince čemuž se na západě říká inkliuze= vzděláváte souběžně v jazyce i v předmětu,potřebujete k tomu dobrou metodiku a pomůcky a ne nějakého asistenta
konkrétně pro děti z afganistánu bych zvolil angličtinu a pro mongoly ruštinu
já osobně jsem učil češtinu jak přes angličtinu tak i přes ruštinu
učitel který s nimi dělá ty základy by měl tu angličtinu umět dobře,ti další co budou pracovat po něm by měli znát ten jazyk alespoň profesně -přírodovědec názvy kytiček...všechno to tvoří jeden promyšlený ucelený systé kterému se v německu říká inkluze

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. února 2019 v 17:50  

já bych tu angličtinu, francouzštinu či ruštinu přeskočil...

v rámci integrace do české společnosti by se měli v českých střediscích učit především česky

a čím rychleji by to zvládli, tím rychleji by se dostali do českých škol, je určitě jednodušší sehnat tlumočníky do několika středistek než do stovek škol

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 19:36  

"a čím rychleji by to zvládli, tím rychleji by se dostali do českých škol,!
zřejmě máte hodně zkušeností s výukou cizinců,podělíte se svou
"rychlou a ještě rychlejší" metodikou ?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. února 2019 v 20:28  

A já snad nějakou takovou metodiku slibuju? A lámat to přes jiné jazyky bude opravdu rychlejší? A proč by se vlastně Afghánec v Česku měl nejdříve učit angličtinu? Myslíte, že si něco pamatují z afghánských válek?

Ale už odtud, po krátké zastávce vyvolané zajímavou anketou, zase prchám. Na jasnovidné interpretace nemám náladu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.