Radek Špicar: Příprava na konkrétní povolání by se měla posunout až na vysokou školu

pondělí 18. února 2019 ·

„V posledních zhruba dvaceti letech je však vidět jednoznačný trend, že maturanti odborných škol, kteří dříve většinou po ukončení střední školy vstupovali na trh práce, odcházejí na vysoké školy. A zde často studují specializace, které nejsou shodné s oborem vystudovaným na střední škole. Bylo by rozumné posunout oborovou specializaci až do bakalářského stupně vysoké školy, což Svaz průmyslu a dopravy také vnímá jako vhodný cílový stav. Bohužel profesně orientovaných bakalářských programů s výrazným podílem odborné praxe – jak je to běžné v zahraničí – je zatím velmi málo,“ říká v rozhovoru pro MF DNES viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.


Radek Špicar (spcr.cz)
Špicar v rozhovoru mimo jiné říká:

Podmínkou přenesení kvalifikačního vzdělávání do bakalářského stupně je vytvoření soustavy profesních programů. Do té doby si nedokážeme představit rušení oborové soustavy na středních školách. Poté by ve středním školství neměla být posilována jen gymnaziální větev, ale spíše obecně odborné vzdělávání typu lycea – technického, přírodovědného, zdravotnického, ekonomického nebo pedagogického. Pokud jde o učební obory, bude nutno zachovat možnost nástavbového studia k získání maturity, nicméně závěrečná zkouška učňů by měla spíše směřovat k „tovaryšské“ a následně „mistrovské“ zkoušce.


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
18. února 2019 v 9:13  

Nadpis je opet trochu prilis velka zkratka… Tak su zvedavy, co z toho budou zas varit experti.

Podmínkou přenesení kvalifikačního vzdělávání do bakalářského stupně je vytvoření soustavy profesních programů. Do té doby si nedokážeme představit rušení oborové soustavy na středních školách.

Pravda, ale... Dvacet let tu bezi ten Bolonsky system. Jak vypada struktura bakalarskych programu? Kolik bakalaru nepokracuje v dalsim studiu? Jak primejeme nase autonomni VS k nejake zmene stavu, jakou naznacuje Spicar?

A je to mnozstvi prumyslovaku, kteri studuji jiny obor na VS dano jen tim, ze se "pozde najdou"? Nebo spis velkou nabidkou ze stran VS a malou motivaci jit na trh prace?


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.