Učňák, nebo maturita? Podíl dětí, které volí všeobecné vzdělání je v Česku velmi nízký

pondělí 18. února 2019 ·

Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je pořád podíl dětí, které po deváté třídě zvolí všeobecné vzdělání na gymnáziu nebo na lyceu, velmi nízký. „S 23 procenty je u nás podíl středoškoláků se všeobecným vzděláním nejnižší ze všech rozvinutých zemí,“ říká statistik Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání. Podobně vysoké procento dětí, které se už na středních školách připravují na konkrétní profesi, mají podle něj v Rakousku, na Slovensku nebo v Nizozemsku. Reportáž přináší MF DNES.


Česko má ve srovnání se zbytkem Evropy také největší podíl středoškoláků na technických oborech. Přesto si firmy stěžují, že sehnat šikovného technika nebo zručného řemeslníka je problém. Zavazují si je stipendii už na učilištích, nabízejí stále tučnější náborové příspěvky a investují do reklamy, která má pozornost potenciálních zájemců přitáhnout...

Přes nářky firem, že jich není dost, je mezi vyučenými nejvyšší míra nezaměstnanosti. Vyplývá to z analýzy stavu technického vzdělávání v Česku v projektu Evropa v datech. Loni bylo mezi absolventy učebních oborů s výučním listem 8,7 procenta nezaměstnaných, absolventů učebních oborů zakončených maturitou bylo bez práce 4,6 procenta.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.