Proč chtějí vyměnit ministra Plagu? Vybočuje z manažerské ideologie

pátek 8. února 2019 ·

Co vlastně čtyřicetiletý Robert Plaga, člen hnutí ANO, provedl? Jednoduše řečeno, jde na školství moc vědecky, rozvážně, tedy hrozně pomalu. A to není v souladu s manažerskou ideologií hnutí ANO. K tématu se vrací Seznam Zprávy.


„Já jsem zastánce změn, které jsou prodiskutované, nikoliv překotných nápadů. Když se podíváme do minulosti, tak tady bylo spoustu ministrů školství, kteří přicházeli s překotným nápadem každý týden, jak úžasně zlepší vzdělávací soustavu.“

Naštval kolegy v Brně, protože nechce poslat dotaci na Velkou cenu, závody silničních motocyklů. Rozhněval i hejtmany z ANO, protože nechce vyhovět jejich návrhu a omezit přístup dětí na střední školy. A stěžují si, že se s nimi ani moc nebaví.

„My musíme ty kroky dělat promyšleně, tady nemá cenu nahánět nějaký rychlý politický kapitál,“ oponuje ministr školství Plaga. „Ale jinak je to pozitivní změna, že přímo hejtmani se starají o kvalitu středního školství a je to pro ně priorita. To, že si z mého pohledu vybrali ne úplně šťastný nástroj, jak to léčit, je holý fakt.“


Celý text a video naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. února 2019 v 10:35  

Plaga je pravicvě zaměřen. To nemusí být špatné. Seznam ho bude podporovat. Politické zaměření není až tak podstatné, pokud je ministr soudný a reaguje na realitu.
Pokud opravdu sbírá informace(na ty ČŠI se spoléhat nedá) a diskutuje, pak je to jen dobře. Jen aby informace byly relevantní a nediskutoval jen se školskými podnikateli. Zatím se jeví reálnému životu ve školách příliš vzdálen.
Až vydá prohlášení, pak se uvidí, zda se zařadí mezi škůdce či zachránce.

Radek Sárközi řekl(a)...
8. února 2019 v 13:11  

Problém je právě v tom, že ministr školství přislíbil diskuze, ale žádné se nekonají. A stálé pracovní skupiny při MŠMT se přestaly svolávat... Například ta ke společnému vzdělávání se sešla naposledy v květnu. Domluvené jednání na srpen/září nebylo svoláno. Vysvětlení žádné...

Milan Keršláger řekl(a)...
8. února 2019 v 18:47  

Také se pár týdnů před oznámením se začaly objevovat překvapivě otevřená a zásadní oznámení ČŠI o připravovaných změnách a s kritikou aktuální situace (RVP/ŠVP apod. IIRC). Říkal jsem si, co se děje a hle - pak informace o odvolání ministra Plagy. Zřejmě včas reagoval na kuloárové informace a vše tudíž byla jen mlha (překvapilo by mne, kdyby se *skutečně* začalo něco dít).

tyrjir řekl(a)...
9. února 2019 v 15:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. února 2019 v 15:07  

Pokud by ministr Plaga opravdu vybočoval z "manažerské ideologie", mohl by po být pádný legitimní důvod k jeho odvolání. Doufám, že z té "manažerské ideologie" nevybočil natolik, aby zanedbal nutnost dát do pořádku aktivistickou ČŠI, NÚV, NIDV a spolupráci s hejtmany a dalšími aktéry, kteří si stěžují na nedostatečnou kvalitu vzdělávání mající původ v nevědeckém aktivismu organizací v působnosti MŠMT.

Viz např.

TORNÁDO KAT A VLÁDNÍ JADERNÝ VÝBUCH
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html#comment-6280139516709541290

ZVLČILOST MŠMT ČR a POŽADAVKY HEJTMANŮ
http://www.ceskaskola.cz/2019/01/hejtmani-chceme-zmenu-ve-skolstvi-at.html

DIDAKTICKÁ DEMENCE NÚV a MŠMT PŘI REVIZI RVP
http://www.ceskaskola.cz/2019/01/revize-rvp-probiha-bez-oficialniho.html

Proč se aktivistická Pedagogická komora rozčiluje, že stát už nechce podporovat Pedagogickou černou díru v resortu MŠMT?
http://www.ceskaskola.cz/2019/02/reditele-skol-k-novele-zakona-o.html

http://www.ceskaskola.cz/2019/01/ladka-ortova-deklarace-konzervativniho.html

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.